Apel matinal: Invitat, directorul Muzeului Naţional de Artă din Bucureşti
Astăzi se împlinesc 144 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi.
Articol de Radiojurnal, 19 Februarie 2020, 09:10
Astăzi se împlinesc 144 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi.
Cu această ocazie, Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti va putea fi vizitat gratuit, iar, diseară, în curte, va avea loc un spectacol de proiecţii.
Mai multe informaţii a oferit, la Radio România Actualităţi, directorul general al instituţiei, Liviu Constantinescu.
AUDIO: Apel matinal.
Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Anul acesta Ziua Brâncuşi este marcată prin câteva evenimente speciale, odată cu inaugurarea la Târgu Jiu a Muzeului Naţional "Constantin Brâncuşi", în Casa Barbu Gănescu, în care a locuit sculptorul în perioada în care a lucrat la Ansamblul Monumental "Calea Eroilor". Iar astăzi Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti îşi va deschide larg porţile. Ce îi aşteaptă pe vizitatori aflăm imediat de la invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Liviu Constantinescu, director general al acestei instituţii. Bună dimineaţa!
Liviu Constantinescu: Bună dimineaţa!
Realizator: Care vor fi principalele repere ale acestei zile?
Liviu Constantinescu: Manifestările care se vor desfăşura astăzi sunt rod al unei colaborări între Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Artă al României şi propunem publicului care ne va trece porţile un acces cât mai cald şi apropiat faţă de arta plastică românească, un acces care să nu ţină cont de cunoştinţe aprofundate de istorie a artei şi astfel publicul va avea posibilitatea să viziteze în regim gratuit Galeria de Artă Naţională Modernă, unde se regăseşte şi această Sală Brâncuşi, iar seara vor putea participa, începând cu ora 19:00, la un spectacol de proiecţie şi hologramă în faţa fostului Palat Regal. În ceea ce priveşte vizita în sălile de expoziţie, Sala Brâncuşi se află chiar în mijlocul galeriei, astfel încât cei care vor intra în această galerie vor parcurge foarte repede practic o istorie a artei româneşti, şi astfel aş recomanda cei care vor intra să nu privească etichitele, să nu ţină cont de artiştii pe care îi văd şi să privească şi să se oprească eventual în dreptul unor lucrări de care se simt într-adevăr impresionaţi şi vor ajunge în final şi la Sala Brâncuşi, ca un reper, este sala cea mai luminoasă, şi vor putea să aprecieze personal sentimentele şi tăirile pe care le artiştii toţi, nu numai Brâncuşi, au încercat să le transmită prin piesele pe care noi le avem expuse în galerie.
Realizator: Apropo de proiecţia holografică în 3D de care vorbeaţi, mă gândesc şi la implicarea tinerlor artişti în activităţi de popularizare. Credeţi că personalitatea marelui sculptor se poate apropia astfel şi de tânăra generaţie, acum gândindu-mă la toţi cei care intră, trec pragul muzeului?
Liviu Constantinescu: Nu întâmplător, şi aş reveni, vreau să spun că cele trei ghidaje pe care colegele mele le vor practica pentru cei care ne vor vizita la ora 14:30, 16:30 şi 19:30 nu îşi propun a fi nişte lecţii de istorie a artei. Important este acest contact, poate pentru unii este pentru prima dată când intră într-un muzeu, cât despre reacţia tinerilor, v-aş da un scurt exemplu, am fost impresionaţi, de exemplu, de reacţia copiilor, apropo de ideea îmbrăcării statuilor din curtea Muzeului Naţional de Artă. Copiii au dat dovadă de o empatie extraordinară, au fost îngrijoraţi de ce se întâmplă cu aceste statui, de exemplu, nu le-o fi frig? De aici, ideea de a avea grijă şi de a propune un ajutor pentru oamenii străzii. Deci, relaţia între tineri este important să se stabilească fără a ţine cont de idei preconcepute, chiar fără a avea cunoştinţe de părerile unor critici, importantă este prima senzaţie pe care o au tinerii în contact cu arta, indiferent din care curent provin artiştii respectivi, indiferent de perioada în care au fost create operele./lcoman/atataru/ Apoi, în funcţie de ce se trezeşte în sufletul acestor tineri, să îşi aprofundeze cunoştinţele legate un artist sau de un curent de artă.
Realizator: Da, sunt întru totul de acord cu spusele dumneavoastră. Revin însă la Constantin Brâncuşi, poate printre cei mai cunoscuţi.
Liviu Constantinescu: Constantin Brâncuşi este foarte actual.
Realizator: Fără îndoială.
Liviu Constantinescu: Cum să spun, este o experienţă personală, pentru că privind cu această ocazie foarte repede cum a evoluat arta plastică în România ajungi la Brâncuşi şi nu se poate să nu îţi dai seama ce a însemnat Brâncuşi în această evoluţie şi nu e de mirare, pentru că de la Brâncuşi o serie de artişi post-Brâncuşi români au găsit o sursă de inspiraţie şi i-au urmat drumul. Pentru tinerii artişi plastici cred că este un contact permanent cu arta românească, o sursă de inspiraţie şi sigur şi Brâncuşi este un clasic pentru noi.
Realizator: Vorbeam mai devreme de perioada în care artisul a lucrat la Ansamblul Monumental "Calea Eroilor", nu foarte cunoscut la nivelul recepţiei publice, pentru că toată lumea îşi aminteşte în primul rând de Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi, evident, de Coloana Infinitului. Care mai este starea lor, pentru că s-a vorbit mult de restaurarea şi conservarea acestor opere?
Liviu Constantinescu: Cu ani în urmă, când printr-un program mi se pare finanţat internaţional s-a restaurat Coloana Infinitului, ştiu că şi la Muzeul Naţional de Artă au participat câţiva specialişti, mai departe, până a da vina pe autorităţi sau...
Realizator: Nu dăm vina pe nimeni.
Liviu Constantinescu: ... de a găsit vinovaţi că nu avem grijă de ceva, în primul rând cei care privesc şi care sunt în jurul şi în localitatea respectivă ar trebui să îngrijească acestor bunuri deosebite. Adică, degeaba pun 70 de jandarmi sau fac legi, până la urmă, bunul simţ şi grija faţă de bunuri comune, mai ales când e vorba de un element atât de valoros, contează cel mai mult. Ne respectăm pe noi, respectăm istoria noastră şi cultura noastră.
Realizator: Şi mai am nevoie doar de o confirmare. Astăzi, de Ziua Brâncuşi sculptura Cuminţenia Pământului nu poate fi văzută. Înţeleg că se află într-o colecţie particulară.
Liviu Constantinescu: Sincer să fiu, ştiu că se află în posesia proprietarilor.
Realizator: Vă mulţumesc pentru toate aceste precizări.
Liviu Constantinescu: Vă aşteptăm.
Realizator: O zi frumoasă, cu siguranţă, şi astăzi la Muzeul Naţional de Artă, pentru că în fiecare zi de 19 februarie, încă din anul 2016, sărbătorim Ziua Brâncuşi.