"Apel matinal" - Interviu cu ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă
"Apel matinal" - Interviu cu ministrul apărării naţionale, Nicolae Ciucă.
Articol de Florin Lepădatu, 21 Iulie 2021, 08:49
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Daniela Petrican - Detașamente care au îndeplinit misiuni în dificilul teatru de operațiuni Afganistan vor participa astăzi, de la ora 10:00, la o ceremonie militară specială organizată în Piața Arcului de Triumf din Capitală, cu ocazia încheierii misiunii. Dispozitivul va include și un detașament al Jandarmeriei cu militari ai MAI, care au participat la misiuni în îndepărtatul stat asiatic. Defilarea va fi deschisă de un detașament format din militari răniți în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei noastre la misiunile din Afganistan. Potrivit Ministerului Apărării Naționale, în teatrul de operațiuni din Afganistan s-au rotit aproximativ 32.000 de militari, Armata Română luând parte la toate cele trei misiuni internaționale ale coaliției: Enduring Freedom, ISAF și Resolute Support, fiind unul dintre cei mai importanți parteneri ai Armatei americane. În cei peste 19 ani de prezență neîntreruptă, 27 de militari români și-au pierdut viața în urma atacurilor insurgenților. Radio România Actualități a fost alături de militarii români în Afganistan, chiar de la început, însoțindu-i atât la Kabul, cât și în Kandahar, în vara anului 2002 singurele informații din țară pe care trupele românești le primeau în Afganistan erau cele ale programelor difuzate pe unde scurte de radio de Radio România Internațional, retransmise în tabăra românească din Kandahar prin sistemul de radioficare. Invitatul de astăzi al "Apelului Matinal" este ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă. Bună dimineața.
Nicolae Ciucă: Bună dimineaţa.
Realizator: Domnule ministru, sunt peste 19 ani de când, după ce plutonul românesc de Poliție Militară și echipajul aeronavei C-130 Hercules de la Forțele Aeriene ajungeau la Kabul, în cadrul misiunii ISAF în iunie 2002, era dislocat la Kandahar primul batalion românesc, cu aproximativ 415 militari - Batalionul 26 Infanterie din Craiova "Neagoe Basarab", cunoscut și ca "Scorpionii roșii", unitate al cărui comandant era locotenent colonelul Nicolae Ionel Ciucă. Cum a fost această misiune de nivel batalion a Armatei României, prima de acest gen de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial?
Nicolae Ciucă: Este un moment în care întreaga Armată română trece prin filtrul memoriei toate activitățile și misiunile pe care le-a executat în cei 19 ani. Pentru noi, cei care am intrat pentru prima dată în teatrul de operații din Afganistan, există acea nostalgie și totodată sentimentul că am avut posibiltatea să ne facem datoria față de țară și am avut de asemenea responsabilitatea să arătăm credibilitatea pe care Armata română poate să o genereze într-o coaliție sau într-o alianță și de asemenea responsabilitatea începutului de parcurs pentru ceea ce urma să însemne invitarea țării noastre să devină membru al Alianței Nord Atlantice, iar doi ani mai târziu consfințirea acestei invitații prin acordarea statutului de membru cu drepturi depline al alianței. Toate aceste chestiuni au reprezentat pentru noi o provocare pe care am îndeplinit-o, pe care am dus-o la bun sfârșit și am fost mândri - cu ghilimelele de rigoare - acea mândrie profesională, prin care atunci când ne-am întors acasă am putut să raportăm misiune îndeplinită.
Realizator: Acesta poate fi și bilanțul celor aproape două decenii de implicare directă a militarilor români în teatrele de operațiuni din Afganistan.
Nicolae Ciucă: De aceea se și organizează acest eveniment, pentru că reprezintă 19 ani de efort, 19 ani de sacrificiu. Am pierdut 27 pe militari în teatrul de operații din Afganistan. Avem peste 200 de răniți, dar totodată avem și cu ce să argumentăm statutul de membru credibil și de partener credibil, care atunci când își asumă misiunile, atunci când își asumă obiective, și le duce la îndeplinire într-o linie de coerență și coeziune cu aliații și partenerii.
Realizator: I-ați condus pe militarii noștri, ați fost comandant direct în teatru, apoi comandant de brigadă, de divizie, șef al Statului Major al Apărării. Acum, în funcția de ministru, ați organizat încheierea misiunii.Care a fost cel mai greu moment din punctul dumneavoastră de vedere?
Nicolae Ciucă: Este dificil să menționăm care a fost cel mai greu moment. Fiecare dintre aceste etape are specificul pe care, la vremea respectivă, în mod particular, îl tratăm ca fiind cel mai dificil moment. Ulterior îl depășim, întâlnim altul și constatăm că acela este cel mai dificil moment. Eu cred că cel mai important este ca, atunci când ne aflăm într-un astfel de angajament, să putem să ne îndeplinim misiunea și să tratăm orice misiune ca și când ar fi cea mai dificilă. Nu vreau să specific un moment anume, pentru că fiecare dintre noi a avut aceste momente dificile și aş greși și chiar nu vreau să greșesc, pentru că armata este o muncă de echipă, este o muncă de camaraderie și fiecare dintre noi avem momente grele, momente mai puțin grele, de aceea, nu cred că este important să nominalizăm unul dintre cele mai grele momente. Cred că, totuşi, cel mai greu moment pentru noi a fost momentul în care am pierdut primii oameni din Afganistan.
Realizator: Dacă tot ați amintit de lucrul în echipă, cum ați colaborat cu trupele celorlalte state membre ale coaliției multinaționale, dar mai ales cu aliații americani și cu cei din NATO?
Nicolae Ciucă: Pentru că aţi amintit de 2002, a fost o perioadă lungă de timp în baza din Kandahar în care au existat militarii celor două națiuni, militarii americani și militarii români. Nu exista altă cale de urmat decât aceea de a ne sprijini unii pe ceilalți, de a ne cunoaște unii pe ceilalți. Sigur, în orice astfel de activitate, mai ales când ne găsim în partea de început a misiunii, există acele momente de tatonare, de cunoaștere și fiecare dintre noi am încercat să dovedim că avem capabilități, că avem oameni foarte buni - și aici fac o paranteză și spun că misiunile au fost îndeplinite de oameni, iar noi trebuie să recunoaștem valoarea umană a militarului român, care a dovedit că este profesionist, că se angajează fără teamă în orice fel de misiune și mai mult decât atât are tenacitatea și puterea să își îndeplinească misiunea până la capăt. Revenind la întrebarea dumneavoastră: este elementul esențial ca tot ceea ce se întâmplă într-o astfel de misiune să aibă înapoia ei un sistem colaborare, un sistem de coordonare, o planificare comună și nu de puține ori au fost misiuni conduse în comun, inclusiv partea aceasta de sprijin logistic s-a bazat pe sprijin reciproc, pentru că sunt momente la un moment dat când îţi lipsește ceva și n-ai unde să găsești în altă parte decât la partener sau la aliat.
Realizator: Chiar de la începutul prezenței militare românești în cadrul coaliției multinaționale din Afganistan, spuneam că Radio România Actualități a fost alături de Armata României. Cât de importantă a fost această prezență acolo, alături de militarii din linia întâi?
Nicolae Ciucă: Aici, pentru că ne găsim în emisiunea la Radio România Actualități, am să vă rog să acceptați să mulțumesc instituției Radio România Actualități pentru că, din prima zi când am ajuns acolo, am avut un reprezentat, l-am avut pe Radu Dobrițoiu cu noi în Afganistan, după care l-am avut pe Mario Balint și de asemenea, doresc să mulțumesc întregii mass media pentru că au fost alături de noi, au venit de mai multe ori în teatrul de operații şi au transmis acasă mesajele și datele despre ceea ce militarii români executau în teatrul de operații din Afganistan. Dumneavoastră aţi menționat că a fost pentru prima dată când Radio România Actualități a putut să transmită și a transmis mesaje de acasă și din teatru. Am avut de asemenea asigurată o antenă satelit prin care puteam să recepționăm două posturi... cred că nu fac reclamă dacă spun că puteam să privim la televizor cât puteam, măcar știrile TVR Internațional și Pro TV Internaţional. Toate aceste chestiuni ne-au ținut aproape și aveam posibilitatea să fim conectați cu țara și țara cu noi. E foarte important pentru moralul militarilor.
Realizator: Iar acum Armata României se pregătește pentru o misiune în Sahel, în Africa, cu un detașament de forțe pentru operațiuni speciale. Cu ce efective vom participa și în ce va consta misiunea?
Nicolae Ciucă: Parlamentul României a aprobat participarea cu 50 de militari. Acest detașament are două componente: o componentă de forțe speciale și o componentă de subunitate de infanterie. Sigur, misiunile forțelor speciale sunt cele specifice. Lucrăm împreună cu ceilalți participanți la misiune pentru finalizarea aranjamentelor de participare la misiune și, în momentul când acestea vor fi finalizate, vom începe desfășurarea în Mali a detaşamentului.
Realizator: Domnule ministru, vă mulțumesc pentru prezența la Radio România Actualități! Invitatul Apelului Matinal de astăzi a fost ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă.