Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"APEL MATINAL"

"Apel matinal" - Invitat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

"APEL MATINAL"
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 13 Octombrie 2021, 09:17

Apel matinal - Invitat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Apel matinal - Realizator: Cătălin Cârnu - Un leu investit în educație aduce la bugetul statului 8 lei, iar veniturile brute ale unei persoane aproape se dublează cu fiecare nivel de învățământ absolvit. Pe lângă altele, investiția în educație generează încasări importante pentru stat, ca administrator al bugetelor publice, cu un impact considerabil pentru societate în ansamblul acesteia. Din cauza lipsei accesului la educație, statul cheltuiește în medie cca 90.000 de lei pentru un șomer cu studii primare pe toată durata vieții acestuia. Datele provin dintr-un studiu prezentat ieri de World Vision România, iar invitatul de astăzi al "Apelului matinal" este Mihaela Nabăr, directorul executiv al asociației de care aminteam. Bună dimineața!


Mihaela Nabăr: Bună dimineaţa şi bun găsit!


Realizator: Bună regăsire! Putem spune că investiția în educație rămâne cea mai profitabilă investiție atât pentru stat, cât și pentru fiecare dintre noi? Sunteți de acord?


Mihaela Nabăr: Sunt de acord, eram de-acord sau credeam acest lucru şi înainte de acest studiu, pentru că vedeam rezultatele și impactul investiției în educație în toate programele noastre, dar nu aveam matematică sau pe un model matematic demonstrat foarte clar acest lucru. Da, acum putem spune că, şi aceasta a fost şi concluzia invitațiilor noştri de ieri de la lansarea studiului, că putem spune foarte clar și concret că, da, educația este cea mai bună investiție și, așa cum spuneaţi şi dvs, un leu investit aduce 8 lei, iar randamentul investiției în educaţie este de 700%. Chiar comparam, oare ce investiție are acest randament!


Realizator: Şi totuși, de ce România are procentaj dublu de analfabetism funcțional față de media europeană?


Mihaela Nabăr: Pentru că România nu investește atât cât ar trebui în educație. Ştim foarte bine că România este la coada clasamentului ţărilor OECD în ceea ce privește investiţia în educație - avem doar 2,55% din PIB investiţi în educație faţă de o promisiune asumată la nivel guvernamental de 6% din PIB, cel puţin. Deci mai este foarte, foarte mult loc de investit. Pe de altă parte, ştim foarte bine că inechitatea și accesul inegal la educație este o problemă reală în România. În România vorbim de două Românii de fapt: România urbană și rurală, ceea ce înseamnă că procentul acela pe care noi îl ave, în acest moment din PIB alocat în educaţie nu se împarte în mod egal, echitabil, către către ambele medii de proveniență ale elevilor. Sunt foarte, foarte multe lucruri care stau la baza analfabetismului. funcţional în România, care, da, aşa cum spuneaţi şi dvs, este de 44%, suntem codaşii Europei şi la cest capitol.


Realizator: Ce arată datele dumneavoastră în acest raport urban-rural pentru România?

Mihaela Nabăr: În acest raport, ceea ce este foarte, foarte clar este că pe fiecare nivel de ciclu absolvit se dublează veniturile bănești ale fiecărei persoane, indiferent de ciclul de școlarizare absolvit, bineînțeles că progresiv creștem de la studii primare până la studii universitare și postuniversitare. Aceste venituri bănești individuale se reflectă și în venituri colectate de stat de la fiecare dintre persoane. Mai mult decât atât, tot studiul acesta ne-a scos încă o dată în evidență faptul că există o șansă foarte mare, respectiv 42% dintre cei care astăzi în România sunt analfabeți funcționali să nu aibă acces la un loc de muncă, ceea ce înseamnă că vor fi șomeri sau persoane neocupate, şi ați văzut, așa cum reiese și din studiu, că statul investește într-un şomer 90.000 de lei. Oare cum ar fi dacă statul ar fi reușit să investească într-un elev să nu-l avem șomer, ci să-l avem un angajat cu studii superioare! Am făcut și acest calcul prin studiul nostru şi am văzut că statul ar câștiga 1,36 de milioane de lei dacă ar transforma prin investiție corectă în educație un șomer într-un absolvent de facultate integrat pe piața muncii.


Realizator: Astăzi îl evocam la Matinal, la Provocarea dimineții, pe părintele ciberneticii, Ștefan Odobleja, care acum vreo 100 de ani și aici îl citez, spunea: "Este vina societății și a familiei, a pedagogiei și a școlii că cei creativi nu evoluează spre destinul lor natural și că atât de des ajung niște epave ale societății în loc să constituie stelele" Şcoala în ziua de astăzi nu încurajează creativitatea? Ne-am blocat undeva?


Mihaela Nabăr: Şcoala, în ziua de azi, încurajează parţial creativitatea. Sunt şi situaţii în care creativitatea elevilor şi a copiilor este încurajată, dar, aşa cum spuneam, sunt foarte multe capitole la care mai avem foarte mult de recuperat, foarte mult de investit şi foarte multe lucruri care ar trebui făcute altfel. Şi aici m-aş uita la cum arată programele noastre, la cum arată curriculum din România, la cum arată abordarea la clasă a fiecărei ore pe fiecare ciclu educaţional, la cum arată pregătirea profesorilor, pentru că şi aceasta este o zonă în care ar trebui să investim foarte mult şi să-i învăţăm, practic, pe profesori şi ei să înveţe, pentru că fiecare dintre noi are ceva de făcut în relaţia cu investiţia în educaţie, nu este doar despre Ministerul Educaţiei, nu este doar despre profesori, nu este doar despre părinte, este despre noi toţi, este despre maniera în care fiecare dintre noi înţelegem şi acţionăm în direcţia punerii educaţiei pe acel loc pe care-l merită.


Realizator: Nu este chiar totul legat de bani. Ceva mai devreme spuneaţi că este nevoie ca statul să respecte legea şi să aloce educaţiei cele 6 procente din PIB, la care s-a obligat. Acest studiu, sunt sigur că, va ajunge şi în posesia autorităţilor, dar ce răspunsuri aţi căpătat până acum?


Mihaela Nabăr: Ieri... acest studiu a fost lansat în prezenţa autorităţilor, am avut alături de noi ministrul educaţiei, am avut alături de noi ministrul muncii. Bineînţeles, că fiecare dintre cei doi miniştri au recunoscut că sunt lucruri de făcut, au venit şi cu câteva planuri pe care fiecare dintre dumnealor le au pe masă pentru investiţii viitoare, dar ştim foarte-foarte bine că România stă foarte bine la capitolul planurilor, nu este neapărat vorba de fiecare dată de resurse disponibile, pentru că, da, ieri s-au adus în discuţie resursele pe care le avem alocate în Planul Naţional de Rezilienţă, resursele pe care le-am putea avea alocate din diverse programe operaţionale, maniera în care o să crească bursele şcolare şi cum am putea aloca de la bugetul de stat sau cum am putea aduce şi prioritiza investiţii în educaţie şi la nivel central şi la nivelul autorităţilopor publice locale, dar sunt foarte multe lucruri cu "dar...", deci toate aceste lucruri sunt pe un plan care urmează să se întâmple, care urmează să fie implementat şi aceasta a fost şi concluzia noastră de ieri, a celor invitaţi la dezbatere şi la discuţii, că este nevoie să începem poate de astăzi, nu de mâine, să implementăm aceste planuri şi ar fi foarte bine de fiecare dată când ne întâlnim să ne şi uităm ce anume am făcut din ceea ce am promis să facem.

Realizator: Dar - spun şi eu pe final de interviu - rămânem cu o certitudine: 1 leu investit în educaţie aduce la bugetul statului 8 lei. Vă mulţumesc pentru discuţia pe care am purtat-o.


Mihaela Nabăr: Mulţumesc foarte mult şi eu!


Realizator: Mihaela Nabăr, director executiv al Asociaţiei Word Vision România, invitatul de astăzi al "Apelului matinal".

Etichete : microfon rra
România 21 Ianuarie 2025, 23:41

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, pe care a...

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava
Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
România 21 Ianuarie 2025, 23:31

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur

Un şofer a fost sancţionat cu 810 lei amendă şi 3 puncte de penalizare pentru că a circulat cu 23 km peste viteza legală, în...

Poliţia Română a dat prima amendă pe baza datelor colectate de sistemul e-Sigur
USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
România 21 Ianuarie 2025, 21:20

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție

Președinta USR, Elena Lasconi, a anunțat că parlamentarii formațiunii vor depune în Parlament o propunere...

USR va iniția un priect de lege vizând termenul de prescripție a infracțiunilor de corupție
Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
România 21 Ianuarie 2025, 20:17

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD

Liberalii urmează să valideze candidatura lui Crin Antonescu duminică.

Crin Antonescu, validat candidat la prezidențiale de către conducerea PSD
Restricții de circulație pe DN 7
România 21 Ianuarie 2025, 20:11

Restricții de circulație pe DN 7

Circulația vehiculelor rutiere de mare tonaj este interzisă pe 23 și 24 ianuarie, între anumite ore.

Restricții de circulație pe DN 7
Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
România 21 Ianuarie 2025, 19:56

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră

În judeţele Iaşi, Bihor, Vaslui sau Braşov, din ce în ce mai mulţi pacienţi cu simptome de gripă s-au prezentat la camerele...

Cazurile de viroze respiratorii cresc continuu în ţara noastră
90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
România 21 Ianuarie 2025, 18:34

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO

Este un nivel record de adeziune față de Organizația Nord-Atlantică, reiese dintr-un studiu INSCOP.

90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO
Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat
România 21 Ianuarie 2025, 18:29

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat

Inițiativa aparține președintelui Senatului, Ilie Bolojan, pentru a crea un exemplu de reformă a aparatului administrativ.

Proiect: Reducere a numărului de angajați la Senat