Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Apel Matinal"

"Apel Matinal" - Invitat: Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de Vaccinologie.

"Apel Matinal"
Foto arhivă

Articol de Florin Lepădatu, 26 Martie 2021, 10:00

Apel Matinal - Invitat: Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de Vaccinologie

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Realizator: Cătălin Cîrnu - Din aprilie se va mări numărul de persone care vor putea fi imunizate la un flux dintr-un centru de vaccinare de la 60 la 90. Tot luna viitoare se vor înfiinţa 125 de noi centre în judeţele unde nu s-au mai deschis până acum şi în zonele unde rata de infectare este mare. Urmează, totodată, să înceapă şi pregătirea medicilor de familie pentru a participa la campania naţională de vaccinare, iar la cabinetele individuale ale medicilor de familie vor fi distribuite vaccinuri de la Johnson&Johnson, dar şi de la AstraZeneca. Mai multe amănunte aflăm însă acum de la invitatul de astăzi al apelului matinal, medicul Gindrovel Dumitra, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei şi coorodonator al grupului de vaccinologie. Bună dimineaţa!


Gindrovel Dumitra: Bună dimineaţa!


Realizator: S-a luat, până la urmă, o decizie în acest sens?


Gindrovel Dumitra: Păi, dacă este o ştire deja! În acest moment putem discuta, nu neapărat despre o decizie, cât mai ales despre o intenţie, pentru că toate aceste elemente fac parte din strategia de vaccinare, cabinetele medicilor de familie fiind prevăzute, la numărul cinci, să zicem, în ceea ce priveşte forma de organizare a centrelor de vaccinare. Ca atare, în acest moment, aşteptăm şi noi să primim fluxurile de vaccin, cele pe care domnul prim-ministru le-a anunţat aseară, adică aproximativ trei milione de doze în luna aprilie, respectiv în luna mai. Cantităţile vor creşte din ce în ce mai mult, astfel încât vom avea la un moment dat suficient vaccin ca să putem să demarăm un proces de vaccinare pe o scară mult mai largă, astfel încât în luna septembrie să atingem, probabil, 10-12 milioane de persoane vaccinate. Este nevoie în acest moment de lărgirea numărului de persoane care pot fi vaccinate zilnic, astfel încât să ajungem cât mai repede să atingem acea putere vaccinală care să ne asigure imunitatea colectivă.


Realizator: Cred că nu este o noutate pentru mulţi dintre medicii de familie, mă gândesc la vechile campanii de vaccinare, apropo de serul antigripal, încercaţi....?

Gindrovel Dumitra: Sigur. Nu, nu este absolut niciun fel de noutate. Practic noi aşteptăm acele vaccinuri care să poată să fie administrate în cabinetele noastre şi asta înseamnă câteva condiţii cumulative. În primul rând trebuie ca vaccinul respectiv să poată fi păstrat la o temperatură între două şi opt grade Celsius într-un interval de timp de la momentul primirii până la momentul la care poate fi administrat. În momentul în care se dechide un flacon acesta să poată să fie folosit şi a doua zi, pentru că uneori este dificil ca să strângi zece persoane în aceaşi zi pentru a li se administra acest vaccin, în felul acesta evitându-se pierderile vaccinale. Şi mai este nevoie de încă o a treia condiţie, să existe suficient vaccin, astfel încât să putem să primim - gândiţi-vă că la nivel naţional există aproximativ 11.000 de cabinete de medici de familie, dacă toţi medicii de familie ar intra, asta ar însemna că 110.000..., şi fiecare ar vaccina câte 10 persoane pe zi, ar însemna 110.000 de persoane administrate zilnic, ori asta asigură practic o viteză mult mai mare pentru a atinge ceea ce spuneam puţin mai devreme, imunitatea colectivă. Dar, repet încă o dată, trebuie să avem suficient vaccin şi acel vaccin care să poată să fie păstrat în cabinetele noastre.


Realizator: Johnson&Johnson, din câte ştim, va fi doar monodoză. Apropo, însă, de toate cabinetele medicilor de familie....


Gindrovel Dumitra: O mică precizare, vă rog să mă iertaţi, Johnson&Johnson se va administra într-o singură doză la pacient, dar din câte cunosc, cel puţin până la acest moment, va fi tot în flacon multidoză, ca să nu facem o confuzie.


Realizator: Da, practic atunci când îl deschizi trebuie să fie măcar câţiva pacienţi în aşteptare. Apropo de aşteptare, listele de pe platforma naţională vor trebui refăcute, vor trebui, nu ştiu, programări speciale? Cum vor fi incluse persoanele pe aceste liste?


Gindrovel Dumitra: În paralel se va merge pe aceste centre de vaccinare care sunt deschise şi urmează să fie deschise la nivelul centrelor de vaccinare obişnuite, cu care ne-am obişnuit deja. Se va vaccina pe baza programării în platoformă, aşa cum cunoaştem în acest moment, iar la cabinetele medicilor de familie nu va fi nevoie de programare în platformă. Pur şi simplu, orice persoană se poate programa telefonic la medicul de familie şi la data pe care o agrează împreună cu acesta se poate prezenta pentru a primi vaccinul.


Realizator: Este o procedură mult mai simplă, nu necesită nici foarte mult timp, le va uşor până la urmă şi persoanelor în vârstă, să spunem, care s-au descurcat mai greu cu tehnologia, mai ales dacă nu au mizat, nu ştiu, pe copii sau pe nepoţi. Din câte cunoaşteţi, medicii de familie vor răspunde pozitiv, deşi termenul, vorbind despre SARS-CoV-2 şi despre COVID-19 poate nu este cel mai bun?

Gindrovel Dumitra: Da, aşa cum aţi specificat puţin mai devreme, trebuie să specificăm încă o dată că vorbim de reţeaua de medici vaccinatori pe care am avut-o, singura reţea pe care am avut-o pentru întreaga populaţie înainte de această pandemie de COVID-19. Medicii de familie sunt cei care administrau vaccinul gripal, sunt cei care administrau vaccinurile din programul naţional de vaccinare după ce un copil era externat din maternitate. Ca atare, din punctul meu de vedere, nu cred că este o problemă de acceptare în rândul colegilor mei. Sigur că vor fi câteva aspecte punctuale care trebuie la un moment dat înțelese. Este vorba despre faptul că mulți dintre colegii mei se află în acest moment în centrele de vaccinare și activitatea în aceste centre este extrem, extrem de intensă și consumatoare de timp, dar și de efort suplimentar. Am colegi care pleacă la cabinet dimineața de la ora 6:00 și de întorc din centrul de vaccinare după ora 21:00, atunci când încheie, practic, formalitățile. Ei bine, eu nu mă aștept ca acești colegi să mai intre și în programul de vaccinare la cabinet pentru că este clar că este un volum uriaș de muncă pe care va trebui să-l înțelegem, asta pe de-o parte. Pe de altă parte, vor exista localitățile în care există centru de vaccinare, și aici mă refer în special la cabinetele din mediul rural, unde eu văd ca logic vaccinarea să continue în centrele de vaccinare, câtă vreme există linii dedicate și fluxuri dedicate pentru acest lucru. Deci va fi de la caz la caz, vor fi analize care vor fi efectuate la momentul respectiv, oricum intrarea în această activitate pentru medicii de familie va fi pe bază, nu neapărat, să nu spunem de voluntariat, ci vor trebui să-și manifeste intenția. Chiar zilele acestea Ministerul Sănătății a transmis către direcțiile de sănătate publică și mai departe către colegii mei pentru a-și exprima intenția în ceea ce privește participarea la perioada de vaccinare, motiv pentru care vom ști exact pe câți dintre colegi putem conta în acest moment. Gândiți-vă că toți pacienții care sunt confirmați pozitiv sunt urmăriți...


Realizator: Tot de medicii de familie.


Gindrovel Dumitra: ...tot de către medicii de familie, sigur. Este o activitate, un efort uriaș.


Realizator: Aropo de reacții, imediat am primit o întrebare de la unul dintre ascultători, ce se poate întâmpla în momentul în care cineva se decide să se vaccineze și, nu știu, se află la Cluj-Napoca? Pur și simplu în acel moment este edificat - trebuie să mă vaccinez. Poate apela la orice medic de familie, apropo de dozele care sunt deschise sau trebuie să i se adreseze doar medicului personal de familie, cel la care este înscris?


Gindrovel Dumitra: Ideal ar fi să i se adreseze medicului personal, pentru că aici este vorba și de înregistrarea mai departe în Registrul Național de Vaccinări și cunoașterea antecedentelor de vaccinare de către medicul de familie, pe care ți-l alegi la un moment dat. Dar, bineînțeles, probabil că vor exista excepții. Atenție foarte mare că aceste excepții trebuie să fie cât se poate de justificate pentru că, cum să vă spun, totuși nu va fi ca la hipermarket, adică dacă vreau să cumpăr o sticlă de apă minerală mă opresc pe marginea drumului la un PECO și o cumpăr. De data aceasta va trebuie ca pentru acele astecte justificate, așa cum spuneam eu, o persoană care e detașată cu locul de muncă din localitatea principală în altă parte poate opta pentru această variantă, dar nu pentru orice fel de situație.

Realizator: Și mai am o curiozitate pe final de interviu. Știm cu toții că sunteți medic la Sadova. Nu greșesc.


Gindrovel Dumitra: Da.


Realizator: Care este situația, care este rata de vaccinare în localitatea unde profesați?


Gindrovel Dumitra: Vreau să vă spun că până la acest moment am un număr destul de mare de persoane care s-au vaccinat în centrele deja deschise şi, conform datelor din platformă, ieri erau aproximativ 500 de persoane care deja se aflau în așteptare în viitorul centru de vaccinare de la Sadova, așa cum urmează să fie deschis. În plus, există un număr la fel de mare de persoane care apucaseră deja să se programeze, deși nu s-au vaccinat încă, la celelalte centre din județul Dolj, motiv pentru care nu am o situație exactă în acest moment. Dar cu siguranță, va fi mult de muncă, pentru că localitatea mea are peste 8.000 de locuitori. O mare parte dintre aceștia se află la muncă în stăinătate în acest moment, fie că vorbim despre sezonieri, sunt cei care pleacă în luna februarie și se întorc în mai-iunie, fie că vorbim despre persoane care deja au un job permanent în altă țară a Uniunii Europene. Deci va fi o provocare destul de mare pentru noi, pentru medicii de familie, indiferent unde ne vom afla, pentru că, inițial, dacă până acum ne-am adresat acelor persoane care au dorit să se vaccineze, care și-au manifestat intenția și, mai mult decât atât, au fost activi în sensul de a se programa într-o platformă de vaccinare sau să ne ceară nouă să-i programăm, de aici înainte va trebui să discutăm cu fiecare persoană care se prezintă la cabinetul nostru sau cu care avem diverse interacțiuni, astfel încât să poată fi consiliată în ceea ce privește beneficiile vaccinării, atunci când considerăm că această persoană este ezitantă. Iar numărul persoanelor ezitante, vreau să vă spun, că variază, variază foarte mult în funcție de informațiile pe care le primesc pe canalele de comunicare media, variază foarte mult în funcție de specificul local, pentru că dacă există, Doamne ferește, o reacție alergică mai intensă la o persoană care s-a vaccinat pe ulița sau pe strada cutare, atunci e posibil să asistăm la o scădere a încrederii în vaccin și la o manifestare mai pregnantă a...


Realizator: Interesului, până la urmă.


Gindrovel Dumitra: Exact! Deci va fi un efort extraordinar. Eu zic că..., şi am spus-o de fiecare dată și în CNCAV, va fi un efort om la om.


Realizator: Om la om, da. Ținem și noi aproape la toți cei care ne ascultă. Informațiile trebuie să fie de fiecare dată cele corecte și echilibrate. Și medicul de familie rămâne esențial pentru că fiecare dintre noi, până la urmă, are un medic personal. Mulțumesc pentru toate informațiile!


Gindrovel Dumitra: Cu mare drag!


Realizator: Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei și coordonator al Grupului de Vaccinologie.

Etichete : microfon rra
Elena Lasconi, președinta USR, a mers la vot cu speranță
România 24 Noiembrie 2024, 13:10

Elena Lasconi, președinta USR, a mers la vot cu speranță

Elena Lasconi a spus că a votat cu încrederea că "nimeni nu o să își facă bagajul să plece în altă țară".

Elena Lasconi, președinta USR, a mers la vot cu speranță
Liderul AUR, George Simion, i-a îndemnat pe români să meargă la vot
România 24 Noiembrie 2024, 13:10

Liderul AUR, George Simion, i-a îndemnat pe români să meargă la vot

George Simion, și-a exprimat opțiunea electorală vineri, în Italia, iar duminică a venit cu soția la vot.

Liderul AUR, George Simion, i-a îndemnat pe români să meargă la vot
MAI anunță că nu s-au înregistrat incidente grave care să afecteze procesul electoral
România 24 Noiembrie 2024, 12:07

MAI anunță că nu s-au înregistrat incidente grave care să afecteze procesul electoral

Au fost sesizate 16 posibile incidente electorale: nouă sunt confirmate, patru în curs de verificare şi trei nu s-au confirmat.

MAI anunță că nu s-au înregistrat incidente grave care să afecteze procesul electoral
Frigul i-a ținut în case pe mulți dintre covăsneni
România 24 Noiembrie 2024, 12:07

Frigul i-a ținut în case pe mulți dintre covăsneni

Aproape 250 de persoane au solicitat urna mobilă, iar peste 2.200 de persoane au votat pe liste suplimentare.

Frigul i-a ținut în case pe mulți dintre covăsneni
Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR Kelemen Hunor îi îndeamnă pe români să iasă la vot
România 24 Noiembrie 2024, 11:51

Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR Kelemen Hunor îi îndeamnă pe români să iasă la vot

Liderul UDMR Kelemen Hunor a votat la o secţie organizată în judeţul Harghita.

Preşedintele Klaus Iohannis şi liderul UDMR Kelemen Hunor îi îndeamnă pe români să iasă la vot
Județul Constanța: Prezență dublă la vot În mediul urban față de cel rural
România 24 Noiembrie 2024, 11:17

Județul Constanța: Prezență dublă la vot În mediul urban față de cel rural

Municipiul Constanța înregistrează o prezență mai slabă, în schimb în Mangalia, Eforie sau Techirghiol procentul este mai mare.

Județul Constanța: Prezență dublă la vot În mediul urban față de cel rural
Premierul Marcel Ciolacu a mers la vot la o secție din capitală
România 24 Noiembrie 2024, 10:25

Premierul Marcel Ciolacu a mers la vot la o secție din capitală

El a declarat la ieșirea de la urne că a votat pentru stabilitate și echilibru.

Premierul Marcel Ciolacu a mers la vot la o secție din capitală
Procesul electoral decurge normal și în judeţul Timiş
România 24 Noiembrie 2024, 10:02

Procesul electoral decurge normal și în judeţul Timiş

În cel mai vestic județ al țării sunt amenajate 619 secții de vot, printre care 207 sunt la Timișoara.

Procesul electoral decurge normal și în judeţul Timiş