Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Apel matinal

Apel matinal - Invitat: Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.

Apel matinal

Articol de Florin Lepădatu, 10 Martie 2021, 10:28

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 martie, ora 8:30) - Realizator: Daniela Petrican - Ministerul Sănătăţii va începe o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu, după ce în presă au apărut acuzaţii de rele tratamente aplicate unor pacienţi internaţi la Terapie Intensivă. O echipă formată din reprezentanţi ai Corpului de Control al ministrului şi Inspecţiei Sanitare de Stat va cerceta cazul, deşi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a anunţat că a efectuat un control propriu în cadrul Secţiei ATI, condiţiile de internare şi tratament fiind considerate corespunzătoare. În acest caz, însă, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au deschis un dosar penal cu privire la posibile fapte de omor. Discutăm pe acest subiect cu invitatul de astăzi al "Apelului matinal", Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor. Bună dimineaţa!

Vasile Barbu: Bună dimineaţa!

Realizator: Am văzut imaginile, am auzit şi declaraţia asistentei medicale de la Sibiu. Ieri au apărut detalii similare privind un alt caz de la Bucureşti. Dumneavoastră, la Asociaţia Pacienţilor, aţi primit sesizări privind aceste cazuri sau unele similare?

Vasile Barbu: Da, şi să ştiţi, nu numai pe perioada COVID, ci înainte, să nu uităm, chiar cu ani în urmă, şi acum 10 ani se vorbea, şi acum 15 ani se vorbea de aşa ceva, noi am primit, funcţionăm de ani de zile, şi am primit nenumărate sesizări, ba mai mult, chiar noi, cu ocazia unor monitorizări am constatat acest lucru şi au fost semnalate de multe ori managerilor de spitale, au fost semnalate Ministerului Sănătăţii, îmi aduc aminte, în urmă cu circa cinci ani de zile, în 2016, la fel, s-a pus problema, am semnalat la vremea respectivă Ministerului Sănătăţii, şi chiar s-a emis un Ordin al ministrului sănătăţii, nr. 488, care reglementează procedura de contenţionare, condiţiile, modul de supraveghere a pacientului pe perioada contenţionării, este nevoie de un registru special de notare a intervalului orar, chiar la nivel de minute, se menţionează în foaia generală de observaţie, deci, organele de control, atât cele judiciare, cât şi Ministerul Sănătăţii, /vor/ avea posibilitatea să controleze istoricul acestei situaţii şi sunt convins aproape sută la sută că, pentru că şi noi am avut semnalări chiar de la Sibiu, îmi aduc aminte, chiar anul trecut, da, pentru că nu se respecta în terapie intensivă; am avut un pacient care a reuşit să scape din terapie intensivă, dar şi la Sibiu, să ştiţi, aceleaşi reclamaţii au fost şi la alte spitale, şi la Bucureşti am avut, am avut şi la Mioveni./avladucu/atataru

Realizator: Şi cum vă explicaţi că totuşi, după atâţia ani şi după atâtea semnale trase, se întâmplă astfel de situaţii?

Vasile Barbu: Cauza principala este, chiar acum noi aşteptăm după ce Ministerul Sănătăţii va termina acest control şi sunt convins că va găsi foarte multe deficienţe, nu cum spune conducerea spitalului că totul a fost perfect., este incredibil că pot să mintă în halul ăsta şi eu să fie pedepsiţi şi pentru minciună, pentru că adevărul va ieşi la iveală. Bineînţeles că sunt probe, care vor demonstra că nu au efectuat. Eu tare aş vrea să văd acel registru şi foile de observaţie ale pacienţilor, în care sunt menţionate din sfert în sfert de oră observaţii privind starea pacientului contenţionat, în condiţiile în care în Secţia ATI, pe timpul nopţii, mai ales, treceau ore în şir, ore, da, de multe ori de seara până dimineaţa nu trecea pe la patul pacientului respectiv nimeni să-l întrebe dacă vrea ceva, cum se simte. Deci, există asemenea practici, pe care noi le-am primit ca şi sesizări, şi, mai mult, povestiri ale pacienţilor care au trecut prin astfel de situaţii. Noi am înţeles la vremea respectivă şi chiar am încercat să mediem împreună cu pacienţii, cu familiile, să spunem: bine, haideţi, este bine că aţi scăpat, este bine că sunteţi bine. Din păcate, noi n-aveam cum să aflăm şi să ştim dacă o parte dintre pacienţii decedaţi au drept cauză contenţionarea, pentru că, să ştiţi, contenţionarea dacă este făcută incorect, care depăşeşte reglementările, protocoalele de contenţionare, poate fi pusă în pericol viaţa pacientului. Există aceste reglementări şi la copii. Copiii pot voma şi, atunci, dacă este ţinut cu faţa în sus, contenţionat legat de mâini şi de picioare de pat, acesta nu se poate apăra. La fel şi la adulţi, el este ţinut legat de pat cu faţa în sus şi nu se poate întoarce. Sunt pacienţi cu probleme respiratorii, cardio-respiratorii, care trebuie ţinuţi într-o anumită poziţie. Aflaţi că ei, pur şi simplu, sunt ţinuţi aproape la orizontală, se încarcă pulmonar, fac diverse complicaţii pulmonare şi până la deces nu mai este mult. Deci, sunt astfel de practici, să nu se mai spună că nu, şi regretabil este că am constat că foarte mulţi dintre medicii în care noi avem încredere, sunt medici de valoare, sunt medici care chiar reprezintă şcoala de Anestezie şi Terapie Intensivă, şi-au permis acum să ia apărarea fără să cunoască adevărul, să ia apărarea, practic, unor practici, pentru că nici la spitalul din Sibiu nu toţi medicii, nu toate asistentele medicale încalcă./lcoman/atataru/ Există o minoritate, da, deci, nu trebuie să generalizăm...

Realizator: Da, exact, se poate ajunge aici și din cauza personalului insuficient sau suprasolicitat. Totuși, se poate face ceva pentru a lucra la lipsa de empatie cu pacientul? Pentru că, până la urmă, asta cam lipsește.

Vasile Barbu: Da, se poate face. Sunt mai multe condiții, însă, de îndeplinit. În primul rând, trebuie să recunoaștem, în terapie intensivă condițiile de lucru sunt impoprii, atât pentru personalul medical de îngrijire, cât și pentru medic, dar, iată, și pentru pacient. Trebuie găsite soluții încât resursele de personal trebuie să fie suficiente. Acestea trebuie să fie suficient de instruite, trebuie să ai vocație ca să faci o asemenea muncă, pentru că este o muncă intensă. De aceea, anestezia și terapia intensivă este o îngirjire intensivă a pacientului, în care timpul contează, în care nu pot exista greșeli, pentru că, de multe ori, o greșeală poate să coste viața pacientului. Deci, e nevoie de personal. Pe de altă parte, e nevoie de condiții, știți foarte bine, și de siguranță. Dacă autoritățile nu au fost în stare să emită din martie anul trecut niște ordine, niște dispoziții, niște protocoale care să pună în siguranță și pacientul, și personalul medical, iată incendiile. Deci, dovedim că nu s-au elaborat aceste documente, pentru că ele lipsesc, nu sunt publicate, și din cauza acestor lipsuri, iată, s-au produs acele incendii, dar nu numai incendii, chiar alte accidente au fost produse în secțiile de terapie intensivă. Iar încă o chestiune: măsurile de protecție nu întotdeauna au fost cele corecte și personalul medical să știți că nu stă în secția de terapie intensivă, pacienții din terapie intensivă stau singuri.

Realizator: Bun, dincolo de incendii și de toate aceste situații, vă întrebam despre empatie.

Vasile Barbu: Empatia, de asemenea, este o mare problemă în sistemul de sănătate. Până acum, noi consideram că, mă rog, medicul, personalul medical nu este motivat și vine la serviciu cu insatisfacții, cu stres, cu tot felul de alte, eu știu, condițiie improprii lucrului, și, atunci, îi dispare cu timpul empatia. Iată, de câțiva ani de zile, nivelul salariilor a crescut până la limite, spunem noi, acceptabile, nu suficiente, dar acceptabile, dar iată că, de fapt, a avut un efect invers. Pentru că sunt și situații în care medici sau asistente medicale nu își fac treaba, banii îi primesc ca și cei care își fac treaba și fac eforturi deosebite să mențină la un anumit standard secția respectivă din spital sau spitalul./asalar/atataru/ Din păcate, nu toți fac asta. Și a pătruns atât în activitatea medicală propriu-zisă, cât și în activitatea de îngrijire a pacienților au pătruns persoane care au fost mai degrabă motivate de venituri, care au fost selectate prin concursuri aranjate, și știu ce spun, pentru că am făcut parte din comisii de concurs în astfel de spitale și am văzut cum se organizează. Și au pătruns persoane necalificate. Școlile de asistență medicală le găsim în aproape fiecare municipiu din țară, găsim câte o școală de asistente medicale. Practică nu se face pe timpul școlii. Avem un număr foarte mare de asistente care stau să găsească un post. Din păcate, atunci când sunt concursurile, așa cum v-am spus, sunt concursuri aranjate. Nu există, deocamdată reglementările legate de concursurile de ocupare a posturilor pentru un nivel de calitate al personalului, deocamdată reglementările nu sunt foarte bune, care să facă acest filtru, dacă vreți, de competenţă, dar și de vocație.

Realizator: Sper că aveți dovezi când spuneți de aceste concursuri aranjate...

Vasile Barbu: Sigur că da, sigur că da, pentru că, v-am spus, am fost în calitate de observator în mai multe situații la aceste concursuri și am constatat. Sunt cunoscute și de către ministru.

Realizator: Domnule Barbu, mai am o întrebare la final, pentru că timpul nu ne mai permite: atunci când pacientul sau rudele constată că se face un abuz sau este malpraxis, ce se poate face concret? Foarte pe scurt am să vă rog să răspundeți.

Vasile Barbu: Din păcate, nu avem o lege a malpraxisului așa cum ar trebui să fie. Avem și reglementări în Legea 95/2006, legate de răspunderea civilă a personalului medical. Nu este suficient. Avem nevoie și de alte protocoale, pentru că în astfel de situații riscurile sunt mari, că de multe ori actul medical nu este un act obișnuit, și chiar personalul medical poate fi învinuit poate pe nedrept în astfel de situații. Deci, avem nevoie de o nouă reglementare privind malpraxisul medical. Este nevoie să permitem și să încurajăm Autoritatea Națională pentru Managementul Calității în Sănătate să se dezvolte și să i se pună la dispoziție toate instrumentele necesare încât să avem un nivel al calității. Că, prin acest instrument, calitate, protocoale, reguli stabilite la nivelul spitalului, prin acest lucru controlăm. De asemenea, trebuie acele organisme, consilii etice, de la nivelul spitalelor și la nivelul unităților medicale, trebuie întărite, trebuie susținute, trebuie în primul rând alese în mod corect, pentru că etica profesională în medicină contează foarte, foarte mult, în calitatea actului medical și în controlul calității actului medical.

Realizator: Vă mulțumesc pentru toate aceste precizări! Invitatul de astăzi al "Apelului matinal" a fost Vasile Barbu, preşedintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Etichete : apel matinal
Amenzi ale ANPC pentru furnizori de energie electrică
România 27 Noiembrie 2024, 19:56

Amenzi ale ANPC pentru furnizori de energie electrică

Controalele au vizat peste 100 de companii şi la mai bine de o treime dintre acestea au fost identificate nereguli.

Amenzi ale ANPC pentru furnizori de energie electrică
Judecătoarea din dosarul 2 Mai, suspendată din nou din funcţie
România 27 Noiembrie 2024, 19:44

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, suspendată din nou din funcţie

Judecătoarea Ioana Ancuţa Popoviciu este cea care a întrebat dacă în sala de judecată este prezent unul dintre tinerii ucişi...

Judecătoarea din dosarul 2 Mai, suspendată din nou din funcţie
Aviz favorabil pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen
România 27 Noiembrie 2024, 19:27

Aviz favorabil pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen

Reprezentanţii la UE ai statelor membre au avizat favorabil intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen şi cu...

Aviz favorabil pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen
România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru Programul Visa Waiver
România 27 Noiembrie 2024, 18:29

România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru Programul Visa Waiver

România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru calificarea în Programul Visa Waiver....

România a îndeplinit criteriul ratei de refuz al vizelor pentru Programul Visa Waiver
Preotul "are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale"
România 27 Noiembrie 2024, 16:23

Preotul "are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale"

Sfântul Sinod nu recomandă susținerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice și precizează că preotul are...

Preotul "are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale"
Majorarea salariului minim la nivel naţional, aprobată în şedinţă de guvern
România 27 Noiembrie 2024, 16:20

Majorarea salariului minim la nivel naţional, aprobată în şedinţă de guvern

O serie de decizii în cadrul reuniunii Executivului vizează susţinerea unor investiţii la nivel local, dar şi a unor proiecte...

Majorarea salariului minim la nivel naţional, aprobată în şedinţă de guvern
Şedinţă CSAT pe tema posibilelor riscuri la adresa securităţii naţionale în procesul electoral
România 27 Noiembrie 2024, 15:57

Şedinţă CSAT pe tema posibilelor riscuri la adresa securităţii naţionale în procesul electoral

Şedinţa va avea loc joi, 28 noiembrie, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni.

Şedinţă CSAT pe tema posibilelor riscuri la adresa securităţii naţionale în procesul electoral
Alocări de fonduri pentru comunitățile locale, pe agenda Guvernului
România 27 Noiembrie 2024, 15:57

Alocări de fonduri pentru comunitățile locale, pe agenda Guvernului

Pe ordinea de zi s-a aflat şi majorarea salariului minim.

Alocări de fonduri pentru comunitățile locale, pe agenda Guvernului