Apel matinal: Dr. Octavian Jurma, medic epidemiolog din Timișoara
"Apel matinal"- Invitat: Dr. Octavian Jurma, medic epidemiolog și cercetător din Timișoara.
Articol de Radio România Actualităţi, 09 Noiembrie 2020, 09:52
Realizator: Noile restricţii au intrat în vigoare de astăzi pe tot teritoriul României, fiind impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului: masca de protecţie obligatorie peste tot în ţară, în spaţiile publice închise şi deschise, indiferent de rata de infectare.
Şcolile şi grădiniţele îşi suspendă activitatea fizică, iar cursurile se vor desfăşura online. Creşele şi unităţile after-school rămân însă deschise.
Magazinele se vor închide cel mai târziu la ora 21:00, iar circulaţia pe timp de noapte este restricţionată între orele 23:00 şi 5:00.
Vor putea să iasă în casă în acest interval doar cei care merg sau vin de la serviciu, cei care se duc la spital sau spre o farmacie ori să îngrijească un bătrân sau un copil sau cei care au un deces în familie.
Autorităţile încearcă astfel să limiteze numărul de îmbolnăviri în continuă creştere, în România, situaţie despre care discutăm acum cu invitatul "Apelului matinal", doctorul Octavian Jurma, medic epidemiolog şi cercetător din Timişoara. Bună dimineaţa!
Octavian Jurma: Bună dimineaţa şi mulţumesc pentru invitaţie!
Realizator: Pentru început care mai este situaţia la dumneavoastră, în Timişoara, unde şi acolo numărul de cazuri este foarte mare?
Octavian Jurma: Situaţia este foarte gravă, într-adevăr. Avem număr mare de cazuri în fiecare zi, dar ceea ce /urmăream/ şi ne interesează cel mai tare sunt aceste medii, pentru că în ultima vreme fluctuaţiile zilnice au devenit foarte mari. Aţi văzut acele vârfuri de 7-800 de cazuri în Prahova. Ieri au fost 750 de cazuri. Acestea vin din raportările din urmă. Pentru că nu se mai pot aloca în timp real cazurile, DSP-urile sunt complet depăşite de situaţie. În Timişoara, în Timiş, media în ultimele şapte zile a fost de 423 de cazuri, este cel puţin dublu faţă de capacitatea sistemului medical şi toate centrele universitare mari: Cluj, Iaşi, sunt în aceeaşi situaţie.
Realizator: Până la urmă, la nivel naţional, în condiţiile în care de astăzi au intrat în vigoare noile restricţii, putem tempera măcar creşterea numărului de îmbolnăviri?
Octavian Jurma: Chiar dacă măsurile ar fi fost complete, ca să zic aşa, restricţii duse la maximum, tot am fi avut încă două săptămâni de creştere. Din păcate, e ca un robinet pe care îl închizi, dar după aceea apa continuă să se scurgă o vreme de pe ţeavă înainte să dispară. Aceste măsuri nu au intenţia să oprească complet robinetul, ci doar să încetinească suficient de mult scurgerea, în speranţa să sistemul medical va putea face faţă, însă sistemul medical este cel puţin de două ori depăşit faţă de capacitatea maximă, care real era pe la 2.500 de cazuri pe zi. Dar cu eforturile care s-au făcut, poate, zic eu aşa, doar poate putem face faţă la 5.000 de cazuri pe zi, în nici un caz la 10 şi probabil spre 15.000 de cazuri pe zi săptămâna care urmează, săptămâna viitoare.
Realizator: Din ce înţeleg de la dumneavoastră, preconizaţi o creştere în continuare a numărului de cazuri.
Octavian Jurma: Da, săptămâna aceasta în mod cert vor depăşi 12.000 de cazuri, iar săptămâna viitoare probabil la 15.000, după care, dacă aceste măsuri sunt cu conformare mare, însă din păcate acestea nu sunt măsuri naţionale./ovidiu/Însă, din păcate, acestea nu sunt măsuri naționale. Deci acestea pot să oprească, nu știu, poate să producă un platou în județe ca Timiș, Cluj, acolo unde incidența este foarte mare, dar permit celorlalte județe care acum sunt pe galben - și este de remarcat că nu mai avem județe sub 1,5 - să ajungă înapoi la 3. Deci nu se iau măsuri pentru a ajuta județele care sunt încă în scenariul galben, deși multe dintre ele sunt într-un scenariu galben artificial. Adică se raportează, se scot foarte multe cazuri din focare ca să se mențină zona galbenă și sunt roșii în mod real și cu chestia asta nu fac decât să-i lase și pe ei să ajungă în zona roșie. Deci, practic, aplicăm parțial niște măsuri care ar trebui aplicate național.
Realizator: Care credeți că ar fi cea mai potrivită abordare în acest moment?
Octavian Jurma: În acest moment, din punctul meu de vedere, nu ne mai putem permite să experimentăm cu măsuri pe care să le evaluăm după două săptămâni și să aflăm că nu au dat rezultate. Facem asta deja de mai bine de o lună jumate și suntem la stadiul la care, dacă tot ne inspirăm de la alte țări, observăm deja că toate țările au intrat într-o carantină aproape completă. Deja de o săptămână, de la 1 noiembrie, cam toată Europa e în lockdown. Numai noi aplicăm măsurile pe care ei le-au aplicat acum o lună și au văzut că nu funcționează și asta mă doare foarte tare, pentru că știm deja că aceste măsuri nu sunt capabile să ne scoată din val, cel mult să producă un platou, iar noi nu ne putem permite un platou de patru săptămâni, nici măcar la 10.000 de cazuri, dar la 15.000 de cazuri cum o să ajungem.
Realizator: Pentru că s-ar sufoca sistemul sanitar.
Octavian Jurma: E deja sufocat. Adică, simplul fapt că 10% din cazuri nu mai pot fi nici măcar alocate pe județ, arată cât de sufocate sunt DSP-urile. Acestor instituții vitale pentru lupta cu epidemia nu li s-au alocat resursele necesare să facă față la asemenea număr. Și ei nu mai au timp nici măcar să sune oamenii care au fost diagnosticați pozitiv, să îi întrebe din ce județ sunt. Deci situația este de asemenea natură.
Realizator: Ce rol mai poate juca testarea acum că, totuși, numărul testelor a mai crescut?
Octavian Jurma: Nu, numărul testelor nu a crescut, a crescut declarativ, cu asta vreau să fiu foarte clar. A crescut cu 2% numărul de teste de săptămâna asta față de săptămâna trecută și aceasta se datorează faptului că lumea e disperată și se testează singură. 40% din aceste teste zilnice sunt făcute din banii noștri. Guvernul nu a făcut niciun efort și nici nu intenționează să facă un efort să mărească numărul de teste și asta a fost declarația primului ministru. Noi avem, teoretic, o capacitate de 50.000 de teste și motivul pentru care nu ajungem acolo este că nu e nevoie, deci populația nu are nevoie de excesul ăla de capacitate de teste.
Realizator: Săptămâna trecută am stat de vorbă și cu un alt medic, Cătălin Apostolescu, de la Institutul Matei Balș din Capitală, chiar și cu președintele Consiliului Concurenței și ați amintit mai devreme de testele făcute, mai ales în mediul privat. De ce sunt atât de scumpe la noi față de costurile din Europa Norvegia, de exemplu, testează gratuit inclusiv pe cei care vin din străinătate la ei.
Octavian Jurma: Da. Testele sunt cea mai bună metodă şi cea mai ieftină metodă de a te asigura că funcţioneaza economia. Este mult mai ieftin să testezi pe cineva şi să-l trimiţi înapoi la lucru decât să-l ţii 14 zile în izolare și să-i plăteşti concediu medical pentru că nu ai bani să-i faci un test. Nu, nu ştiu de ce sunt aşa de scumpe. Unul din motive este pentru că nu s-a negociat, probabil, dar asta nu am nici cea mai vagă idee de ce sunt atât de scumpe la noi.
Realizator: Dar credeţi că e nevoie de o testare gratuită la nivel național, măcar după sistemul ales de Slovacia? E adevărat, o țară cu o populație mai puțin numeroasă.
Octavian Jurma: Da, evident. Discutăm de testele acestea de antigen rapide, care sunt mai puțin sensibile, dar la nivel de masă pot asigura o întoarcere la economie, însă acestea trebuie cuplate cu o perioadă de carantină minimă şi Slovacia a avut două săptămâni de carantină înainte să înceapă testarea. Ei au pregătit acest lucru din 18 octombrie, nu se face de pe o zi pe alta, astfel încât în situaţia noastră, mai ales în contextul ăsta electoral este exclus să... Noi dacă am reuşi măcar să testăm pe anchete epidemiologice. Nu se mai testează contacţii direcţi, trebuie să ai trei simptome ca să te testezi. Nici dacă eşti bolnav nu te testează dacă nu eşti suficient de bolnav, la ora asta. Trebuie să înţelegem că de asta unul din trei oameni care sunt testaţi sunt pozitivi pentru că aproape că nu se mai testează decât ăia care suntem deja siguri că sunt pozitivi. Situaţia este complet scăpată de sub control.
Realizator: Din câte am înțeles de la dumneavoastră și vreau să îmi confirmați, ori ba. Repet, și săptămâna trecută am mai stat de vorbă cu un specialist, cu Cătălin Apostolescu de la Institutul Matei Balș, credeți că s-ar fi impus o carantină totală, după modelul din unele țări europene?
Octavian Jurma: Da, absolut. Am făcut simulări și dacă intram în 1 noiembrie putem să ieşi foarte frumos în zona de 2.000 de cazuri de sărbători, probabil chiar în zona de 1.000 de cazuri, inclusiv în 6 decembrie puteam fi sub 2.500 ca să beneficieze şi electoral PNL, care este acum la guvernare.
Realizator: Toate celelalte partide, până la urmă, nu? Sunt alegeri pentru parlament.
Octavian Jurma: Cel mai util ar fi să se pună în parlament şi să se voteze asemenea lege ca să nu beneficize nimeni electoral de o victorie sau să fie pedepsită pentru o înfrângere, să fie cumva o asumare colectivă, însă asta deja ţine de factorul politic. Ceea ce vreau să spun este că şi eu, şi mulţi alţi colegi de-ai mei am vrea să auzim specialiştii de la Institutul Naţional de Sănătate Publică pronunţându-se, chiar dacă aş auzi, eu ştiu, portarul să-mi zică că nu trebuie carantină ar fi mai credibil decât oricare alt politician la ora asta. Nu auzim niciun specialist pronunţându-se asupra situaţiei epidemiologice în comunicarea publică.
Realizator: Da, nu prea apar pe scenă, dar, în fine, aţi aruncat mănuşa, o vom ridica și să sperăm că ne vom reauzi în zilele următoare cu cineva de la DSP. O ultima întrebare: vaccinul anti-COVID-19 cât de curând credeți că va apărea?
Octavian Jurma: Sunt tot felul de anunțuri că va fi disponibil inclusiv din decembrie, poate ianuarie, însă trebuie să înţelegem că acestea vor fi loturi extrem de limitate. Pentru populație, mai devreme de primăvară, luna aprilie-mai puţin probabil că ne vom putea baza pe un vaccin pentru combaterea acestei epidemii.
Realizator: Şi tot ca specialist vă întreb pe dumneavoastră: merită să ne vaccinăm antigripal?
Octavian Jurma: Da, aici eu nu sunt chiar specialist, dar specialiștii cu care mă consult în acest domeniu afirmă că există o șansă destul de bună, o imunitate încrucişată destul de mare, între 20 şi 40%, pe măsurătorile care s-au făcut în Anglia, deci recomand vaccinarea antigripală, inclusiv ca beneficii pentru COVID.
Realizator: Da, mulțumesc. Rămâne să aflăm și răspunsul celor de la Direcția de Sănătate Publică din Ministerul Sănătății. Octavian Jurma a fost invitatul "Apelului matinal" de astăzi, medic epidemiolog și cercetător din Timișoara.
(RS)