Apare o nouă etichetă pe produsele alimentare autohtone
Ministerul Agriculturii va înființa un registru național, document în format digital cu toți beneficiarii care au obținut certificatul și vor utiliza logo-ul de origine România - DOR.
Articol de Radiojurnal, 06 Decembrie 2023, 20:28
O nouă etichetă va apărea pe produsele alimentare autohtone, pentru a atesta utilizarea materiilor prime de origine românească.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional prevede și condițiile în care se poate face etichetarea voluntară DOR. Cu detalii, redactorul RRA Amalia Bojescu.
Legea instituie schema de certificare voluntară de origine România - DOR pentru susținerea activităților de promovare a produselor agroalimentare românești și se va aplica pe întreg teritoriul țării.
Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească anumite condiții. În cazul produselor neprelucrate, producția, cultivarea sau reproducerea, inclusiv colectarea laptelui, trebuie să aibă loc pe teritoriul României.
De asemenea, carnea trebuie să fie obținută de la animale născute, crescute și sacrificate pe teritoriul țării. La fel, celelalte produse de origine animală, altele decât carnea.
În cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conținutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform rețetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu unele similare produse pe teritoriul României.
Ministerul Agriculturii va înființa un registru național, document în format digital cu toți beneficiarii care au obținut certificatul și vor utiliza logo-ul de origine România - DOR.
Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura, din bugetul propriu, resurse financiare pentru promovarea în țară și în străinătate a schemei de certificare voluntară de origine România - DOR, mai prevede proiectul de lege care merge la promulgare.