Apa potabilă este furnizată cu program în unele localităţi din jud. Galați
În unele localități apa este furnizată între 5 și 8 ore pe zi, însă sunt şi cazuri în care sate ale aceleiaşi comune sunt alimentate alternativ, o zi da, una nu.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 23 Iulie 2022, 14:25
Aproape 90.000 de hectare sunt afectate de secetă, culturile sunt arse de soare, râurile și lacurile secate.
Tot din cauza temperaturilor foarte mari și a lipsei precipitațiilor tot mai mulți oameni primesc apa la robinet cu porția, doar în anumite intervale orare. Așa se întâmplă și în mai multe localități din județul Galați, unde, în plus, nivelul scăzut al Dunării afectează traficul fluvial.
Seceta a dus la scăderea accentuată a nivelului apelor Dunării, motiv pentru care circulația bacurilor a fost afectată, acestea traversând de pe malul gălățean pe cel tulcean cu greutate, din cauză că navele ocolesc zonele cu adâncimi mai mici. Cea mai mare problemă creată de secetă este însă legată de alimentarea cu apă potabilă a populației.
Conform operatorului regional Apă-Canal Galați în nouă comune și orașul Berești apa potabilă este furnizată cu program populației.
Este vorba despre comunele și satele adiacente din Movileni, Cosmești, Bereşti-Meria,Cavadineşti, Rădești, Nicorești Grivița și Suceveni.
În unele localități apa este furnizată între 5 și 8 ore pe zi, însă sunt şi cazuri în care sate ale aceleiaşi comune sunt alimentate alternativ, o zi da, una nu, aşa cum este cazul satelor componente comunelor Cavadineşti şi Rădeşti.
În acest context, operatorul regional Apă-Canal face apel către populaţie să folosească responsabil apa potabilă, să diminueze consumul acesteia şi să renunţe la udarea grădinilor sau la alte activități gospodărești în care este folosită apa potabilă.
Din păcate, și sursele de apă alternative rețelei centralizate sunt afectate de secetă.
Astfel, Galațiul se află pe lista județelor cu fântâni secate parțial, alături de Botoșani, Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara și Sălaj.
Decolmatarea acestor fântâni ar trebui făcută de autoritățile locale sau de către pompieri, dar potrivit informațiilor furnizate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență Galați nu au existat până în acest moment solicitări în acest sens.