Apă potabilă cloraminată excesiv
În cadrul unor controle inopinate ale specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică Brăila privind calitatea apei potabile, în localităţile Movila Mireşii şi Constantineşti s-au descoperit nereguli.
Articol de Gina Bahor, Brăila, 27 Martie 2012, 15:35
În cadrul unor controle inopinate ale specialiştilor de la Direcţia de Sănătate Publică Brăila privind calitatea apei potabile şi gradul de cloraminare, în judeţ, respectiv în localităţile Movila Mireşii şi Constantineşti s-au descoperit nereguli care afectează sănătatea oamenilor din comunitate.
Timp de două zile s-au luat probe de la faţa locului, iar analizele s-au repetat şi la laborator, dezvăluind o cloraminăre excesivă.
Valorile normale ale cloraminării sunt între 0,1 până la maxim 0,5 , iar la staţia de apă de la Constantineşti nivelul rezidual de clor liber pe reţea s-a situat la 4,1, grad depăşit cu mult.
Şi la Movila Mireşii gradul de cloraminare a fost de 0,6, deasemenea o valoare depăşită.
Reprezentanţii CUP Brăila au fost sancţionaţi cu o amendă de 4.000 de lei şi luarea de măsuri pentru remedierea situaţiei.
Specialiştii spun că o supraclorinare favorizează formarea unor substanţe chimice cu potenţial cancerigen şi afectează grav sănătatea oamenilor.
Directorul CUP Brăila Mihail Chiriţă a spus că de două ori pe an se efectuează dezinfecţia staţiei cu clor, iar în cadrul unei astfel de operaţiuni, angajaţii au fost pur şi simplu neglijenţi.
Personalul găsit în culpă în cele două localităţi a fost sancţionat de conducerea Companiei de Utilităţi Publice Brăila.
Controalele inspectorilor sanitari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila continuă şi în perioada imediat următoare.