Ascultă Radio România Actualitaţi Live

”Apa este un mediu periculos, dar curenții se formează și sunt foarte periculoşi în zona digurilor”

"Apel Matinal" - Invitat: Gabriel Culea, șeful serviciului Salvamar din Mamaia.

”Apa este un mediu periculos, dar curenții se formează și sunt foarte periculoşi în zona digurilor”
Foto: radiovacanta.ro

Articol de Florin Lepădatu, 16 August 2023, 09:07

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator: Cătălin Cîrnu - Am trecut și de minivacanța de Sfânta Maria, dar a fost o minivacanță neagră pe litoralul românesc. Patru persoane au murit înecate la Mamaia, o alta în staţiunea Venus. De asemenea, un turist a intrat în apa mării luni seara, chiar dacă era arborat steagul roșu. El a fost găsit mort ieri dimineață. Cei patru bărbați înecaţi din Mamaia ar fi vrut să salveze o fată de 16 ani, trasă în larg de curenții marini. Dar despre ce înseamnă a fi salvamar, despre regulile ce trebuie să le respectăm pentru a nu transforma un concediu într-o tragedie și despre fenomenele ce se petrec în apele mării, aflăm imediat detalii de la invitatul acestei dimineți, Gabriel Culea, șeful serviciului Salvamar din Mamaia. Bună dimineața!
Gabriel Culea: Bună dimineața! Mulțumesc pentru invitație.
Realizator: Mulțumim că ați acceptat-o. Parcă se aude chiar sunetul mării. Sunteți pe plajă?
Gabriel Culea: Da. Deja începem să ducem echipamentele pentru o nouă zi grea. Încă bate vântul foarte, foarte tare. Va fi arborat steagul roșu, ceea ce înseamnă interzis la îmbăiere.
Realizator: La o primă vedere, salvamarul este privit de turist ca un personaj care nu face altceva decât să fie un fel de paznic pe bucata de plajă arondată lui. O meserie simplă, dar greul începe când se confruntă cu situații de genul celor petrecute în urmă cu doar câteva zile. Șase oameni au murit, mulți alții au fost salvați. De ce credeți că turiștii nu pun mare preț pe indicațiile date de salvamari? Mai ales atunci când trebuie, când avem cod roșu de vânt, cum e și astăzi.
Gabriel Culea: Sunt multe de povestit, să spunem, în zona asta. Sunt turişti care poate pentru prima oară văd marea, sunt turişti care îşi supraestimează faptul că știu să înoate, dar în anumite condiții. Noi o spunem și repetăm tot timpul: apa este un mediu periculos pentru toată lumea, chiar dacă este liniștită. Mai complicat, să spunem, să înoţi atunci când este și foarte agitată. De aceea, trebuie să respectăm niște reguli, niște indicații. Cine nu le cunoaşte poate veni la serviciul Salvamar, să le putem da indicațiile, cum, de altfel, de multe ori se întâmplă. Sunt turişti care vin și ne întreabă dacă pot intra în apă, chiar dacă nu cunosc semnificaţia steagurilor. La fiecare punct de observare Salvamar există un panou în care este specificat clar semnificația steagurilor. Acum, e foarte important, atunci când venim la îmbăiere, să respectăm câteva reguli simple, să spunem noi, la prima vedere, dar care ne pot salva viața. În primul și în primul rând, să începem cu copiii, care de foarte multe ori sunt lăsați nesupravegheați. Au un colăcel sau o saltea. Părintele are încredere în acele obiecte gonflabile. Și atunci, dacă nu sunt supravegheați corespunzător, se poate întâmpla o tragedie. Niciodată la îmbăiere să nu intrăm după servirea mesei, imediat. Minim jumătate de oră să ne liniștim și apoi putem să intrăm la îmbăiere. Niciodată la îmbăiere să nu intrăm brusc în apă. Ne acomodăm întâi cu apa, după care să intrăm la îmbăiere. E foarte important, îmbăierea s-o facem în zona de siguranță. Ea este delimitată cu balizele de semnalizare, unde adâncimea apei nu depășește un metru jumate. Sunt foarte mulți turiști care consideră că ei înoată foarte bine și vor să depășească această limită, dar le explicăm că încep să apară pericolele. Unu la mână: începe să crească adâncimea apei, dar de la geamandură în larg își desfășoară activitatea ambarcațiunile motorizate și nemotorizate. Nu pot fi observați și pot fi accidentați. De aceea, le recomandăm, dacă doresc să înoate distanțe mai lungi, să înoate paralel cu malul, pe linia geamandurei. Și atunci când, nu știu, obosesc, de exemplu, pot opri, sta în picioare, se odihnesc și pot continua din nou să înoate.
Realizator: Din câte cunoaștem noi, sunt două categorii, practic, la nivelul turiștilor. Unii care țin cont de steagul roșu sau stau de vorbă cu salvamarii și cei care cred că le știu pe toate. Așa se întâmplă și tragediile. Revenind, însă, la curenții marini din Marea Neagră, înțeleg că au o specificitate. Despre ce e vorba?
Gabriel Culea: Da, cel mai important în astfel de situații, de exemplu, cum a fost cazul de ieri și astăzi, vântul bate din sector nord-nord-estic, curenții se formează în apropierea malului, să spunem așa, pe retragerea apei și trag spre larg. În prima parte au o intensitate foarte, foarte mare, după care, după o anumită distanță, nu știu, în funcție de zona și intensitatea lui, 50-100 de metri, scade din intensitate. Dacă se întâmplă să se afle un turist într-o astfel de situație...
Realizator: Exact, haideți să le spunem exact.
Gabriel Culea: Da, să nu se lupte cu el, pentru că îl va dovedi, mai ales că nu are experiență și nu are pregătirea necesară. Atunci e foarte important să fie lăsat purtat de acel curent, într-o poziție în care să-i confere să poată să respire, de obicei, spunem pe spate, pe plută, cu mâna, una dintre ele, să facă semn că are nevoie de ajutor. Atunci când scade în intensitate, acel curent se poate înota în lateral. Și dacă nu mai există un alt curent care să-l tragă, să poate să vină la mal. Dacă nu, să aștepte o echipă de intervenție, să fie scos afară.
Realizator: Da, ideea principală este să îți păstrezi cumpătul, practic. Nu? Dacă poți.
Gabriel Culea: Calm, să nu intri în panică, pentru că altfel, se poate întâmpla cam ce s-a întâmplat ieri, în cazul respectiv.
Realizator: E o confirmare că bărbații au vrut să o salveze pe pe adolescentă? Au fost samariteni și au sfârșit tragic?
Gabriel Culea: Da, acuma știți cum e, orice persoană când vede că un copil, mai ales dacă este și propriul copil, chiar dacă nu știe să înoate s -au întâmplat de multe ori cazuri de genul acesta în care părintele intră într-un moment să spunem de panică și doresc să-l salveze. Cred că manifestarea aceasta o are cam toată lumea, nu cred că stai indiferent când cineva are nevoie de ajutor. Acum, pe moment, dacă nu stai să analizezi o astfel de situație, se poate ajunge și la o tragere de exact cum s-a întâmplat, pentru că în apă se schimbă, e altceva, apar curenții, apare panica, nu știu să abordez persoana care are nevoie de ajutor, persoana care are nevoie de ajutor, ea nu mai face diferența între colac, părinte, un alt obiect. Ea caută tot timpul să agațe, să stea la suprafață, să respire. Persoana care ajunge la el, dacă nu știe să abordeze o astfel de situație se îneacă pentru că noi ca serviciu de salvamari, salvamarii învață, a sta este prima regulă atunci când ajungem la o persoană care are nevoie de ajutor nu mă duc să mă prind de ea pentru că mă îneacă, chiar dacă v-am spus în apă este altceva, n-ai punct de sprijin, se scufundă și te ține la fund, chiar dacă este o persoană mai mică să spunem sau considerăm noi că un copil, nu, un copil se poate îneca foarte ușor pentru că se ține de gât, se duce la fundul apei și nu mai poți face nimic. De aceea, dacă cineva dorește să se ducă, să salveze e foarte important ca atunci când se duce la salvare să aibă un obiect plutitor, un colac, o saltea, orice care să poată să stea la suprafață.
Realizator - Cătălin Cîrnu: Să-i fie sprijin.
Gabriel Culea: E foarte important, poate să aibă și un prosop pentru că i-l aruncă, se prinde de acel prosop și îl trage și ușor-ușor să vină împreună la mal, altfel se poate ajunge la o tragedie.
Realizator: Salvamarii sunt bine echipați, mă gândesc că nu știu în caz de intervenție. Altădată i-am mai văzut, aveau caiace aveau chiar și skyjeturi?
Gabriel Culea: Toată lumea... sunt echipați corespunzător, cum am spus mai devreme au plută, tubul de salvare, fără el nu are voie să intre, pentru că viața lui atârnă de acel obiect plutitor. Caiacele de salvare, plăcile de salvare, bărcile pneumatice cu motor și jetschiurile. În cazul de alaltăieri, personal am intrat în intervenție. Încercam să și ajungem la mal cu încă un salvamar, cu una dintre persoane care nu avea funcții vitale și nu reușeam împreună să ieșim la mal. Am ieșit doar cu schyjetul de intervenție atât de puternic a făcut curentul. A fost un moment în care intensitatea lui a fost foarte, foarte, foarte mare.
Realizator: Da, trebuie să ne gândim de două ori înainte să intrăm în mare, mai ales atunci când este învolburată. Mai am o ultimă curiozitate: după ce s-au reamenajat plajele în mai multe stațiuni de pe litoral, care ar fi plajele cu probleme deosebite sau unde curenții sunt mai activi, mai puternici?
Gabriel Culea: E clar că, exact cum am spus şi la început, apa este un mediu periculos, dar curenții se formează și sunt foarte periculoşi în zona digurilor, de exemplu. Sunt foarte mulți turişti care ignoră, cu toate că sunt panouri de semnalizare unde înotul este interzis şi săritul este interzis. E clar că oriunde sunt acele obiecte în apă, de exemplu, cum a fost şi în zona pasarelei, unde s-a întâmplat, unde erau acei stâlpi, se formează curenți acolo și persoana ca care este prinsă în astfel de situații, cum şi unul dintre salvamari, atunci când a intervenit, a fost luat de curent și lovit de acel stâlp. Totul este în regulă. Nu, nu a fost ceva foarte grav, dar mare atenţie, evitaţi aceste zone de îmbăiere şi să respecte... Dacă nu ştiu, v-am mai spus şi o spunem mereu, când o persoană nu ştie ce trebuie să facă /.../.
Realizator: Da, e cel mai bine să întrebe. Încă o curiozitate, după câteva întrebări venite de la ascultătorii noștri. Din câte ați văzut dumneavoastră pe tot litoralul românesc sau dacă aţi stat vorbă cu alți colegi din sud, nu știu, au loc momente de informare? Să se plimbe așa, doi-trei studenți voluntari și să împartă pliante, de exemplu, sau să le spună turiștilor la ce se expun, mai ales atunci când marea este agitată?
Gabriel Culea: Au fost, sunt și vor fi campanii. Noi am distribuit și la hoteluri nişte mici pliante cu reguli și comportament pe plajă și în anii trecuţi, și anul acesta și în anii care vor urma. Încercăm pe cât posibil să informăm turiștii.
Realizator: Turiștii pot fi amendați dacă nu respectă, de exemplu, semnificaţia steagului roșu?
Gabriel Culea: În stațiune, de către Jandarmerie, de către Poliție. Şi în data de 14 și în data de 15, mai ales pe plaja din Constanța, plaja Modern, au fost multe sancțiuni date. Sunt prevederi legale în care se pot sancționa cei care încalcă legea, pentru că este o lege în vigoare, în care persoanele care nu respectă și intră pe steag roșu - este interzis la îmbăiere - da, pot fi sancționați.
Realizator: Da, regulile trebuie respectate. Mulțumim și să sperăm că nu veți mai avea foarte multe intervenții, lumea va conștientiza, până la urmă, la ceea ce se expune, evident.
Gabriel Culea: Şi noi mulțumim și le dorim un concediu plăcut și doar atunci când au nevoie de noi, să... În rest, rolul nostru pe plajă este să-i prevenim și atunci când este nevoie de ajutor, să putem acționa, nu de a le interzice, că nu vrem noi să-i lăsăm la îmbăiere.
Realizator: Gabriel Culea, șeful serviciului Salvamar din Mamaia. Așadar, bucurați-vă de vacanță, dar rămâneți vigilenți, nu vă aventurați, pentru că, într-adevăr, curenții "rip", așa se numesc în termenul de specialitate, sunt extrem de puternici și nici măcar înotătorii avansați nu reușesc să le facă față. Singura soluție este, evident, să dați din mână și să vă vadă cineva de pe mal, să alerteze salvamarii, iar dumneavoastră, dacă vă aflați în apă și sunteți luați de curenți, să rămâneți calmi, să încercați să vă mențineți la suprafață, fără să înotați până la mal. Ați aflat deja sfaturile, recomandările pe care le-am primit de la invitatul "Apelului matinal".

FOTO: Ceremonii  în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
România 21 Decembrie 2024, 13:45

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989

Sute de oameni au participat la slujba religioasă de la troița din Piața Universității, în memoria eroilor care s-au jertfit...

FOTO: Ceremonii în memoria eroilor care s-au jertfit pentru libertate în 21 decembrie 1989
Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
România 21 Decembrie 2024, 11:42

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti

Rudele eroilor Revoluției române: Uitând istoria negăm sacrificiul oamenilor acestora, negăm toate sacrificiile și toate...

Manifestări dedicate Revoluţiei din decembrie 1989, la Bucureşti
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
România 21 Decembrie 2024, 10:22

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Potrivit unor informații neconfirmate oficial, cel puțin 11 persoane ar fi murit, după ce un bărbat a intrat cu o mașină în...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
România 21 Decembrie 2024, 09:15

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989

În capitală vor avea loc slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989 în Piața Universității și la Monumentul...

Slujbe de pomenire pentru victimele Revoluției din 1989
Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
România 21 Decembrie 2024, 09:12

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării

În Transilvania și Moldova vor fi precipitații mixte, la munte va ninge, iar în rest vor fi mai ales ploi.

Ploi și ninsori în cea mai mare parte a țării
București: Incendiu puternic la Piața Matache
România 21 Decembrie 2024, 09:10

București: Incendiu puternic la Piața Matache

Nu au fost identificate persoane surprinse de incendiu.

București: Incendiu puternic la Piața Matache
La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
România 20 Decembrie 2024, 19:53

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani

Dacă ei şi-ar încheia activitatea acum, ar lăsa comunităţi întregi complet neacoperite, mai ales în mediul rural.

La nivel naţional, peste 20% din medicii de familie au peste 70 de ani
Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău
România 20 Decembrie 2024, 18:47

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău

De vineri se circulă pe autostradă între Buzău și Focșani, după ce a fost inaugurat tronsonul de aproximativ 36 de kilometri...

Trafic deschis pe porţiunea de autostradă A7 dintre Focşani şi Buzău