Apa din Lacul Tarniţa "nu a fost contaminată"
Apa lacului Tarniţa, principala sursă de apă potabilă a municipiului Cluj-Napoca, nu a fost contaminată de carnea congelată aruncată în lac, spune prefectul judeţului Cluj.
Articol de Cristian Bâcâin, 25 Februarie 2013, 09:06
Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a declarat că apa din lacul Tarniţa nu a fost contaminată, iar autorităţile sunt în căutarea celor care au aruncat aproape o tonă de carne congelată, pe malul lacului.
Cantitatea de carne congelată a fost găsită sâmbătă seară pe malul şi în apa lacului Tarniţa, principala sursă de apă potabilă a municipiului Cluj-Napoca.
Calupurile de carne au fost descoperite de un pescar din zonă, care a anunţat imediat cazul la numărul de urgenţă 112.
Şeful laboratorului sanitar-veterinar Cluj, Marian Mihaiu, a declarat că, pe baza aspectului cărnii găsite şi a consistenţei acesteia, se pare că este carne de cal.
Prefectul judeţului a cerut DSV să controleze sever procesatorii şi depozitele de carne din judeţ.
El spune că este inadmisibil să nu se ştie nimic despre o asemenea cantitate de carne, indiferent de ce tip este, informează Agerpres.
Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Cluj, Adrian Oros, i-a cerut perfectului Gheorghe Ioan Vuşcan să se abţină de la declaraţii publice, în care pune sub semnul întrebării "profesionalismul" medicilor veterinari din judeţ.
Scandalul cărnii de cal
România a fost implicată, recent, într-un scandal privind etichetarea falsă a cărnii de cal drept carne de vită, într-o serie de produse comercializate pe piaţa din Marea Britanie.
Furnizorul cărnii, firma Spanghero, a acuzat două unităţi din România, ca fiind furnizoarele cărnii de cal etichetate drept carne de vită, folosite la lasagna.
Controalele efectuate la unităţile din România au demonstrat că nu există probe sau indicii că falsul privind etichetarea cărnii de cal s-ar fi produs pe teritoriul ţării noastre.
Ulterior, au fost descoperite nereguli la Spanghero.