Anvelopele de iarnă sau all season, obligatorii
Anvelopele de iarnă sau all season sunt obligatorii pentru maşinile care se deplasează pe drumurile cu gheaţă sau zăpadă, începând cu data de 1 noiembrie. Vezi în ştire ce condiţii trebuie să îndeplinească cauciucurile.
Articol de Ionuţ Dragu, 31 Octombrie 2011, 10:56
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a reiterat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava, că de la 1 noiembrie cauciucurile de iarnă sau cele all season vor fi obligatorii pentru toţi posesorii de autoturisme care se deplasează pe porţiuni de drum cu gheaţă sau zăpadă.
Potrivit ministrului "atunci când un conducător auto este identificat în trafic că circulă fără cauciucuri adaptate condiţiilor de iarnă, pe tronsoane pe care există zăpadă sau gheaţă, suportă rigorile legale".
De asemenea, Anca Boagiu a adăugat că anvelopele atât cele de iarnă, cât şi cele all season "pot fi folosite şi iarna şi vara, în funcţie de cum doreşte fiecare să-şi echipeze maşina''.
Mai mult, ea a subliniat că măsura are ca scop siguranţa cetăţeanului în trafic.
''Nu vreau să evoc nume, dar foarte de curând am văzut ce înseamnă să nu fii echipat corespunzător. Din păcate, ne şi place destul de tare viteza în România, chiar dacă avem restricţii", a afirmat ministrul Anca Boagiu.
Potrivit Ministerului Transporturilor, anvelopele all season sunt asimilate anvelopelor de iarnă dacă au înscrise iniţialele M şi S.
Un conducător auto trebuie să achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S - mud plus snow).
Cauciucurile de iarnă, eficiente şi pe carosabil uscat
Anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenţă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă ori polei.
"Întrucât nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu există vreo referire la anvelopele denumite comercial "all-season'", apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atestă utilizarea lor corespunzătoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto", a precizat ministerul transporturilor.
În cazul vehiculelor de transport marfă sau persoane, neechiparea cu anvelope de iarnă şi lanţuri este pasibilă de amendă între 2.500 şi 4.000 de lei, precum şi reţinerea talonului.
În caz de accident, la sancţionarea cu amendă se adaugă o sumă dedicată reparării drumurilor si despăgubirilor pentru pagubele produse.