Anunţul privind seceta, "făcut încă din primăvară"
Ministerul Mediului a anunţat încă din primăvară că ploile vor fi puţine şi că va fi secetă - Cristiana Paşca Palmer.
Articol de Radiojurnal, 26 Iulie 2016, 13:24
Ministerul Mediului a anunţat încă din primăvară că ploile vor fi puţine şi că va fi secetă - Cristiana Paşca Palmer
Ministerul Mediului a anunţat încă din primăvară că ploile vor fi puţine şi că va fi secetă anul acesta - spune ministrul de resort, Cristiana Paşca Palmer. Ea a mai adăugat că, în cazul de faţă, atribuţiile instituţiei pe care o conduce se rezumă la prognoza care este transmisă către Administraţia Naţională de Meteorologie.
Cristiana Paşca Palmer:Cu câteva luni în urmă, am anunţat că... previziunile arătau că va fi secetă, anul acesta. Am discutat cu colegii de la Ministerul Agriculturii, dar am avertizat pe toată lumea că urmând această perioadă de secetă, trebuie să îşi ia măsurile necesare, în special Ministerul Agriculturii pentru că el este acela care este responsabil pe această zonă, asta înseamnă că pentru agricultori, să se gândească la seminţe, era în primăvară, deci seminţe care să fie mai rezistente la secetă, buna gospodărire a apei pentru irigaţii.
Despre situaţia fermierilor afectaţi de secetă au discutat astăzi vicepremierii Vasile Dâncu şi Costin Borc, cu premierul Dacian Cioloş.
Joi va avea loc o videoconferinţă cu autorităţile locale, la care va participa şi ministrul agriculturii, Achim Irimescu, în încercarea de a găsi măsuri pentru a limita pagubele produse de lipsa precipitaţiilor.
Seceta afectează culturile
Seceta afectează culturile din mai multe zone din ţară. Sunt regiuni unde nu a mai plouat de luni bune. În judeţul Ialomiţa, spre exemplu, nu au mai căzut precipitaţii de la jumătatea lunii mai. Pe câmp, porumbul a început să se usuce, iar fermierii vor să ceară sprijin de la Guvern după evaluarea pagubelor. Are detalii corespondenta noastră, Clementina Tudor.
Reporter: Fermierii văd cum culturile au început să se usuce şi apreciază că dacă în cel mult două săptămâni nu va ploua, porumbul va fi compromis în cea mai mare parte.
Porumbul este afectat în primul rând de temperaturile caniculare, spune preşedintele Asociaţiei cultivatorilor de cereale şi plante tehnice Ialomiţa, Nicolae Sitaru, şi abia apoi de lipsa precipitaţiilor.
Nicolae Sitaru: Culturile sunt compromise. Dacă într-o zi va fi, eu ştiu, 36 de grade şi va fi şi vreun vânt, exist[ riscul să fie porumbul uscat de sus în jos şi, practic, în momentul ăla se încheie...
Cum în judeţ nu a mai plouat de la jumătatea lunii mai, din ce în ce mai mulţi fermieri au început să toace porumbul ca masă verde pentru furaje la iarnă. În Ialomiţa sunt cultivate cu porumb aproximativ 100.000 de hectare.
Şi fermierii din Judeţul Botoşani vor să ceară sprijin de la Guvern
O situaţie dificilă se înregistrează şi în judeţul Botoşani. Acolo, rezerva de apă din sol este insuficientă, fermierii vor şi ei să ceară sprijin de la Guvern, după ce vor fi evaluate pagubele - după cum relatează Gina Poenaru.
Reporter: Gina Poenaru - În judeţul Botoşani a plouat foarte puţin, iar soarele puternic a uscat şi ultimele rezerve de apă din sol.
-: Pământu-i uscat, e secetă mare. Imaşul îi ros, iarbă pentru cosit nu este.
-: Suntem foarte necăjiţi, nici la animale n-avem apă, câmpu-i ars.
Reporter: După ce grindina a distrus zeci de hectare de culturi, acum altele se usucă pur şi simplu. Autorităţile au declarat secetă pedologică, în special în localităţile din Lunca Prutului, acolo unde sunt compromise parţial culturile de porumb, soia, floarea-soarelui, sau de fasole.
Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole: Cea mai mare parte a zonei de cultură de nord-est a judeţului este cea mai afectată zonă, în momentul de faţă au depăşit coeficientul de ofilire, mergând până la uscare.
Mai mult, în câteva sate din judeţul Botoşani, fântânile au secat, iar oamenii primesc de mai bine de un an apă de la pompieri.
Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani: Cele mai afectate zone sunt Hilișeu-Horia, Darbani, dar şi Nicşeni.
Reporter: Specialiştii spun că dacă nu va ploua în lunile următoare, arealul de secetă se va extinde şi va avea ca efect diminuarea producţiei la culturile de primăvară.