Anumite sectoare ale Dunării "sunt impracticabile"
Circulaţia barjelor este blocată între kilometrii 373 şi 390, iar feriboturile care traversează Dunărea în zona Chiciu spre Ostrov sau Silistra îşi desfăşoară activitatea cu mare greutate.
14 Septembrie 2011, 16:59
Anumite sectoare ale Dunării de pe teritoriul ţării noastre sunt impracticabile din cauza debitului scăzut al fluviului.
Dunărea are, pe sectorul cuprins între Turnu Măgurele şi Călăraşi, o adâncime de navigaţie de 1,4 metri faţă de 2,5, cât este cea minimă recomandată de Comisia Dunării.
De asemenea, debitul la intrarea în ţară este de sub 2.400 de metri cubi pe secundă, în condiţiile în care debitul normal la această dată este de 3.800 de metri cubi pe secundă.
În aceste condiţii, specialiştii români s-au reunit, astăzi, la Ministerul de Interne, în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a analiza această situaţie, care face imposibil traficul fluvial pe anumite segmente.
Astfel, s-a cerut crearea unei celule de criză, pentru a urmări zilnic şi transmite spre navigatori informaţiile privind cotele Dunării şi pentru a identifica alte canale alternative pe care se poate naviga.
"Estimăm ca situaţia să revină la normal într-un maxim de 30 de zile, dar suntem direct dependenţi şi de cantităţile de precipitaţii care vor cădea şi în Germania şi în Austria. În cadrul reuniunii de astăzi, am discutat şi despre oportunitatea iniţierii unei hotărâri de guvern, prin care să primim nişte fonduri din fondul de intervenţie la dispoziţia guvernului. Noi am solicitat până acum aproximativ 4 milioane de lei", a declarat Mircea Staicu, secretar general adjunct în Ministerul Transporturilor.
Potrivit corespondentului România Actualităţi, Daniela Mihalache, circulaţia barjelor este blocată la această oră între kilometrii 373 şi 390.
Feriboturile care traversează Dunărea în zona Chiciu spre Ostrov sau Silistra îşi desfăşoară activitatea cu mare greutate.