Anul viitor "se reiau pensionările anticipate"
Mai multe case de pensii din ţară au anunţat că de anul viitor se vor relua pensionările anticipate, după ce guvernul blocase aceste pensionări până la sfârşitul lui 2010.
07 Decembrie 2010, 19:07
Mai multe case de pensii din ţară au anunţat săptămâna aceasta că de anul viitor se vor relua pensionările anticipate, asta, după ce guvernul blocase aceste pensionări până la sfârşitul lui 2010 pentru a face economie la bugetul de stat.
În lipsa unei legi care să prevadă o prelungire a termenului, Casa Naţională de Pensii le-a înştiinţat pe cele din ţară că pot primi dosare de la cei care vor să se pensioneze anticipat. Dacă au îndeplinit deja condiţiile necesare, aceştia îşi pot depune dosarele începând cu data de 3 ianuarie.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Sibiu, Maria Spătăcean a declarat că până în momentul de faţă, nu există vreun act normativ care să prevadă blocarea în continuare a pensiei anticipate.
"În situaţia în care nu vor interveni modificări legislative de natură să modifice aceste precizări referitoare la pensia anticipată, noi respectăm dispoziţiile legale în vigoare", a declarat Maria Spătăceanu.
Persoanele care vor îndeplini condiţiile de pensionare anticipată în prima parte a lunii ianuarie îşi pot depune deja dosarele, mai spune purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Sibiu.
Condiţia este ca actele să fie aduse cu 30 de zile înainte de încadrarea în condiţiile legale. I-am întrebat şi pe reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii dacă, într-adevăr, pensionările anticipate se vor relua de anul viitor.Aceştia au confirmat informaţia, însă nu au vrut să comenteze eventualele schimbări legislative care ar putea apărea pentru a bloca pensionările anticipate din nou.
La Ministerul Muncii, secretarul de stat Valentin Mocanu spune că nu ştie nimic în acest sens.
O altă noutate pentru pensionari, de anul viitor, este că vor fi nevoiţi să contribuie la fondul de asigurări de sănătate dacă au o pensie mai mare de 740 de lei.
E decizia luată de Guvern în şedinţa de ieri. Peste două milioane de pensionari ar urma să fie afectaţi de măsura prin care executivul speră să facă economii de aproximativ 350 de milioane de euro, bani care, potrivit ministrului sănătăţii, vor merge la compensarea medicamentelor şi finanţarea spitalelor.
Pentru pensionari vor apărea o serie de modificări şi dacă intră în vigoare noua lege a pensiilor adoptată de Camera Deputaţilor. Aceasta introduce penalizări mai mari pentru pensionările anticipate.
Conform legii, o persoană va putea ieşi la pensie mai devreme cu cel mult cinci ani înainte de vârsta standard de pensionare şi după un stagiu complet de cotizare. Acesta va creşte treptat la 35 de ani până în 2015.
Tot treptat va creşte şi vârsta de pensionare, la 65 de ani în cazul bărbaţilor şi 63 la femei, aceasta fiind forma votată astăzi în Camera Deputaţilor, care, practic, a modificat legea anterioară, exact aşa cum a cerut preşedintele Traian Băsescu în momentul în care a trimis actul normativ înapoi în Parlament.