Anul viitor, bacalaureatul ar putea include şi testul PISA
O dezbatere publică asupra necesităţii introducerii testului PISA începe luna viitoare, ministerul Educaţiei fiind convins de utilitatea acestor noi evaluări.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Iulie 2009, 03:30
Astăzi se încheie prima sesiune a bacalaureatului, marcată de noi controverse cu privire la discrepanţele rezultatelor obţinute în diferite judeţe. Anul viitor, BAC-ul s-ar putea desfăşura după alte reguli şi ar putea include mai multe testări, inclusiv aşa-numitul test PISA, adică Programul Internaţional de Urmărire a Cunoştinţelor Generale ale Elevilor.
O dezbatere publică asupra necesităţii introducerii testului PISA începe luna viitoare, ministerul Educaţiei fiind convins de utilitatea acestor noi evaluări.
"Copiii se vor familiariza cu ele. Vă daţi seama că n-or să intre direct într-un test, fără ca în prealabil să existe nişte simulări.Practic, eu zic că va revoluţiona în bine. Se va renunţa la această fobie cu meditaţii la matematică, română,geografie sau istorie, unde m-am hotărât să dau tezele unice, cum a fost până acum, pentru că, practic, în aceste teste vor fi întrebări cam din toată gama de materii pe care le-au studiat şi va denota cultura generală şi nivelul de competenţă pe care copilul l-a dobândit la nivel de clasa a VIII-a " a declarat secretarul de stat, Doina Pană.
Consilierul prezidenţial Mircea Miclea a declarat ca ministerul trebuie să facă dovada că poate să producă acest tip de teste.
Mircea Miclea: "Dacă abia în septembrie se va discuta şi, să zicem, se va cădea de acord asupra lor, după aceea ele vor trebui construite, va trebui schimbată legea, pentru că legea actuală nu-ţi dă voie să utilizezi acest tip de test PISA şi, în această stare de confuzie, cred că elevii vor avea serios de suferit. Deci, senzaţia mea este că se pune căruţa înaintea cailor."
Testarea competenţelor se doreşte a fi un pas important pentru reforma domeniului educaţiei din România, însă rămâne de vazut modul în care aceasta se va implementa.