Anual, în plasa traficanților de persoane ajung „500 de cetățeni români”
Guvernul a lansat o Strategie naţională împotriva traficului de persoane.
Articol de Oana Bâlă, 13 Mai 2024, 13:17
România se află, din păcate, în continuare, pe harta traficanţilor de persoane, 500 de cetăţeni fiind identificaţi anual ca victime. Este mesajul transmis de premierul Marcel Ciolacu la evenimentul de lansare a Strategiei naţionale împotriva traficului de persoane, organizat la Palatul Victoria. Totuşi, ţara noastră a înregistrat progrese notabile în lupta împotriva acestui fenomen, iar eforturile vor continua în mod susţinut în următorii ani, au precizat participanţii la eveniment.
Strategia își propune să reducă impactul traficului de persoane la nivel național prin eficientizarea activităților desfășurate de instituțiile publice, structurile societății civile și mediul privat. De asemenea, are printre obiective îmbunătățirea protecției și a asistenței acordate victimelor traficului de persoane, creșterea eficacității sistemului de justiție penală, dar și standardizarea proceselor de colectare a datelor.
Potrivit secretarului de stat în cadrul Ministerului de Interne, chestorul general de poliție Bogdan Despescu, lansarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru următorii cinci ani vine într-un context de securitate, cu provocări multiple.
Bogdan Despescu: Calificativul obținut de România la ultima evaluare a fenomenului traficului de persoane ne confirmă că suntem pe calea cea bună, dar mai avem lucruri de făcut. În acest sens. noua strategie creează premizele pentru îndeplinirea recomandărilor Departamentului de Stat al SUA și ale Organizației pentru Securitate și Coordonare în Europa. Ca un element de noutate, prin prezenta strategie se dorește operaționalizarea unui mecanism guvernamental integrat de alocare a fondurilor necesare pentru protecția și asistența furnizată victimelor traficului de persoane.
Până la finalul anului 2028, autoritățile doresc ca în România să funcționeze un sistem național de luptă împotriva traficului de persoane, care să aibă alocate resursele necesare și să dispună eficient de acestea.