ANSVSA va organiza puncte de permanenţă în pieţe
Crescătorii care îşi sacrifică porcii în gospodărie, pentru Crăciun, vor putea să facă - în perioada următoare - examenul trichineloscopic în pieţele agroalimentare.
Articol de Radiojurnal, 22 Noiembrie 2021, 13:36
Crescătorii care îşi sacrifică porcii în gospodărie, pentru Crăciun, vor putea să facă - în perioada următoare - examenul trichineloscopic în pieţele agroalimentare, unde Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor va organiza puncte de permanenţă.
Consumatorii trebuie să cumpere numai carne astfel verificată, pentru că marfa de la marginea drumului, necontrolată sanitar-veterinar, poate avea consecinţe grave asupra sănătăţii - a avertizat vicepreşedintele autorităţii, doctorul Mihai Ponea, la "Apelul matinal" de astăzi, de la RRA.
Mihai Ponea: Se expun unui risc uriaș, acela de a se infesta cu trichinella spiralis, un parazit ce poate provoca dureri musculare, daune pe ani de zile, va trebui să fie supuși unui tratament, dar, mai mult de atât, există posibilitatea contaminării cu listeria monocytogenes, o bacterie extrem de periculoasă și agresivă care poate provoca toxiinfecții alimentare extraordinar de grave.
Mai nou, carne de porc pentru Crăciun se găseşte şi pe internet. Sunt multe anunţuri care oferă produsul spre vânzare, asigură transportul, dar putem avea încredere că nu ne îmbolnăvim?
Mihai Ponea: Aici avem noi marea problemă, că ei achiziționează de la micul fermier, micul gospodar, porcul, se erijează ei că l-au crescut în curte, dar de fapt sunt acei samsari care cumpără din Ardeal și vând în sudul țării, în vestul țării și astfel răspândesc virusul pestei porcine africane, lucru pe care noi încercăm să-l limităm.