ANSVSA: Orice suspiciune de infectare cu virusul febrei aftoase trebuie semnalată imediat
Febra aftoasă afectează animalele care au copita despicată, adică oile, caprele, bovinele și porcii.

Articol de Adriana Leu, 28 Martie 2025, 10:31
Orice suspiciune de infectare cu virusul febrei aftoase la animale trebuie semnalată fără întârziere - transmite Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. Patru focare au apărut în Slovacia, un altul a fost confirmat, acum două zile, în Ungaria, iar riscul epidemiologic este amplificat de eliminarea controalelor vamale ca urmare a aderării ţării noastre la spaţiul Schengen.
Reporter: Autoritatea Sanitară Veterinară face apel la fermieri să respecte cu strictețe regulile de biosecuritate, să evite orice transport de animale fără avizul autorităților și să contacteze urgent medicul veterinar în caz de suspiciune de boală.
Pentru ca virusul febrei aftoase să nu ajungă la efectivele de animale din țara noastră, s-a interzis traficul dinspre Ungaria spre România al camioanelor care transportă animale vii: bovine, ovine, capre, porci sau cai, precum și furaje, paie pentru așternut, compost, gunoi de grajd.
De asemenea, este interzis tranzitul către România din Ungaria și Slovacia de carne proaspătă, refrigerată sau congelată, produse din carne, dacă nu sunt preparate termic, laptele pentru care nu se poate face dovada că provine de la animale testate în ultimele 24 de ore anterioare expedierii, cu rezultate negative, material biologic, material seminal și subproduse de origine animală.
Febra aftoasă se transmite ușor. Cuprinde în scurt timp localități, județe, țări și chiar continente. Afectează animalele care au copita despicată, adică oile, caprele, bovinele și porcii.