ANPC vrea credite "corecte" pentru persoanele fizice
Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor susţine un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar urma să limiteze eventualele abuzuri ale băncilor.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 16 Martie 2010, 14:53
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început discuţiile cu reprezentanţii băncilor, pe marginea modificărilor care trebuie să intre în vigoare din luna iunie, cu privire la măsurile de acordare a creditelor pentru persoanele fizice.
ANPC susţine un proiect de ordonanţă de urgenţă care ar urma să limiteze eventualele abuzuri ale băncilor.
Printre acestea, comisioanele de rambursare anticipată sau cele pentru analizare unui dosar de credit, chiar dacă solicitantul nu obţine creditul.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă care a fost supus dezbaterii publice va legifera prevederile unei directive europene privind creditele persoanelor fizice.
Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor intenţionează, cu acordul băncilor, să introducă reglementări mai stricte decât cele prevăzute de directivă.
Aceasta prevede ca persoanele care îşi rambursează anticipat creditele să nu plătească niciun comision în cazul în care creditul era cu dobândă variabilă.
În cazul în care creditul este cu dobândă fixă, comisionul de rambursare anticipată va fi de cel mult 1% din soldul creditului.
În momentul de faţă, comisioanele de rambursare anticipată practicate de bănci sunt între 1 şi 4%, indiferent de tipul creditulul.
Conform estimărilor Asociaţiei Române a Băncilor, între 3 şi 5% dintre credite sunt rambursate anticipat.
Cele mai multe rambursări anticipate sunt, de fapt, refinanţări, adică clientul găseşte o altă bancă, cu o ofertă mai bună, şi îşi lichidează actualul credit.
ANPC intenţionează ca limitarea comisioanelor, la rambursarea anticipată, să se aplice şi creditelor aflate deja în derulare.
Conducerea Autorităţii de Protecţie a Consumatorilor a anunţat că, după ce vor ajunge la o înţelegere, băncile vor avea la dispoziţie trei luni pentru a modifica contractele creditelor aflate deja în derulare.
Prevederile directivei europene din care s-a inspirat ANPC pentru proiectul ordonanţei de urgenţă vor trebui să intre în vigoare până la data de 11 iunie.