Ascultă Radio România Actualitaţi Live

ANPC va avea un call center de ultimă generație

"Apel matinal" - Invitat: preşedintele ANPC, Horia Constantinescu

ANPC va avea un call center de ultimă generație
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor. Foto: Arhivă

Articol de Cătălin Cîrnu, 27 Ianuarie 2023, 09:09

Urmează noi reguli privind prezentarea și afișarea ingredientelor folosite de restaurante la prepararea mâncărurilor. Acestea ar urma să intre curând în vigoare și prevăd ca meniurile restaurantelor, fast-food-urilor și cantinelor să conțină toate ingredientele folosite pentru prepararea mâncărurilor, inclusiv valorile lor nutriționale. Sunt vizate cantitățile de zahăr, sare și grăsimi, carnea, produsele lactate, dar și E-urile, respectiv aditivii alimentari. Consumatorul trebuie să vadă ce primește în farfurie, spunea Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului- și invitatul de astăzi al 'Apelului matinal'. Bună dimineața!

Horia Constantinescu: Bună dimineața! Nu numai că spunea, spune în continuare că trebuie să avem... să ştim ce avem în farfurie.

Realizator: Confirmați așadar? Ştim ce mâncăm la restaurant? Când ar urma să intre în vigoare noile prevederi?

Horia Constantinescu: Trebuia să intre la sfârșitul anului trecut în 20 decembrie, s-a amânat la rugămintea unor asociații și federații patronale, pentru data de 15 martie este și Ziua internațională a consumatorilor. Rămânem la părerea că este o abordare discriminatorie, citind Regulamentul european 1169 care spune că pe eticheta unui produs alimentar ambalat trebuie să aflăm toate informațiile despre care vorbiți. În schimb, dacă scoatem alimentul respectiv din ambalaj și îl punem în farfurie, consumatorul este privat de a putea citi toate acele informații, ori lucrul acesta își dorește să echilibreze raportul dintre comerțul cu produse ambalate și cele servite în farfurie. Am notificat Comisia Europeană, am primit acceptul acestora, deci ordinul nu contravine în niciun fel politicii și viziuni europene.

Realizator: La ce produse s-au întâlnit sau se întâlnesc cele mai mari probleme, apropo de informarea pe care o primiți de la inspectorii ANPC?

Horia Constantinescu: În general în locațiile de alimentație publică, restaurante cu meniuri puse la dispoziție în format tipărit. Și, bineînțeles, acolo unde pe panouri informative, citim că putem mânca shaorma, celebra ''shaorma cu de toate'', acel ''de toate'' rămânând la latitudinea probabil doar a operatorului economic, celălalt participând ca la tombolă. Și aici mă refer, mă refer la consumator, în sensul în care mănâncă și abia după aceea are șansa să-și dea seama dacă a făcut sau nu alegerea corectă.

Realizator: Şi operatorii din alimentația publică de acum încolo ce vor trebui să specifice în oferte?

Horia Constantinescu: Vor trebui să ne arate dacă folosesc chiar smântână sau produse ce au același aspect și gust, datorită aditivilor alimentari, cu smântâna, fiind de fapt o cremă pe bază de grăsimi vegetale de palmier. Vor trebui să ne comunice, de exemplu, perișoarele, spuneam ieri, din ce carne sunt făcute, pentru a putea ști măcar înaintea servirii unei perișoare de lăcuste, de exemplu, dacă aceasta nu este făcută din carne, așa cum ne așteptăm. Toate lucrurile acestea sunt esențiale. Cu remarca că multe dintre aceste obligații existau deja în regulamentele europene, din păcate, neimplementate corespunzător la nivelul industriei. Există și asociații patronale ce au înțeles demersul și se consideră favorizate de emiterea acestui ordin, pentru că sunt cei care folosesc produse cât mai aproape de natural, cât mai aproape de gustos, cât mai aproape de o sursă așa cum își imaginează consumatorul, că provin din ferme sau din locuri în care sunt crescute corespunzător deciziilor lor, animalele sau preparate alimentele ca ingrediente ale produselor de restaurant, spre deosebire de cei care aleargă după căpătuială, folosind înlocuitori, replici ai alimentelor originale și considerând că în felul acesta pot capitaliza mai mult.

Realizator: Da, foarte interesantă remarca dumneavoastră. Cu puțină vreme în urmă, îmi explicau câțiva cercetători că noua generație, de exemplu, a testat pizza, de exemplu, cu înlocuitori și cu produse tradiționale. Culmea este că rezultatul i-a uluit pe toți. Tinerii, adolescenți și cu vârsta până în 18 ani, au preferat mâncarea cu înlocuitori, aminteați ceva mai devreme de cremă vegetală. Asta, să nu uităm totuși ce se întâmplă și cu noile mâncăruri. Dar aminteați și de Federația Industriei Hoteliere. Ați avut și alte reacții din industrie?

Horia Constantinescu: Am avut mai multe întâlniri. Unele dintre federații au invocat că nu au primit mail-urile noastre. Noi le avem într-un server gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale, deci, cu siguranță va rămâne acolo până la sfârșitul zilelor noastre. Am invitat, a venit Asociația HORA, au venit asociații de protejare a intereselor consumatorilor la discuții. A fost o discuție liberă, s-a hotărât emiterea unui punct de vedere al instituției cu modalitatea de implementare a acestui ordin, lucru care va fi transmis, sperăm, astăzi, pentru că am așteptat inclusiv punctele de vedere asumate de federația, de exemplu, industriei hoteliere, care s-a concretizat într-o adresă prin care ne solicita anularea ordinului. Fiecare poate avea opinia lui. Este libertate în lume. Cu siguranță, pe noi ne interesează interesele consumatorilor și nu mai puțin, dar cu sigur mai mult ale consumatorului decât ale operatorilor economici. Poate mulți nu știu, dar autoritatea noastră, autoritatea națională, este pentru protecția consumatorilor, nu operatorilor economici, care încearcă să-și ascundă multe dintre deficiențele de comunicare în spatele unor adrese pompieristice transmise ori nouă, ori presei.

Realizator: Iar cei care driblează, evident, și sunt descoperiți de inspectorii ANPC primesc și amenzi. Anul trecut am mai stat de vorbă aici, la Apel matinal. Au fost multe, multe acțiuni de control. Ca bilanț general, cum a arătat 2022 pentru Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului?

Horia Constantinescu: Eu zic că foarte bine din punctul de vedere al cifrelor, al raportărilor pe cifre, dar rău din punct de vedere al constatărilor. Îmi doresc să fim contemporan momentului în care să vă putem raporta amenzi zero nu pentru că nu ieșim pe teren, ci pentru că toți operatorii economici vor înțelege la un moment dat că trebuie să respecte legea și automat consumatorii. Am încasat cât în ultimii 4 ani, am avut acțiuni de control aproape duble ca număr față de anii precedenți. Lucrurile încep să se așeze și din punctul de vedere al autorității noastre. Avem și noi uscăturile noastre, dar începem curățenia de primăvară și cu siguranță vom fi la un moment dat un codru verde și frumos.

Realizator: Da, îmi amintesc și de problemele pe care le-ați avut cu unii dintre angajați. În 2023 v-ați fixat, nu știu, vreun țel, vreun obiectiv?

Horia Constantinescu: Cu siguranță. Sperăm să aducem la liman actele normative aflate în dezbatere parlamentară. Avem legea protecției consumatorilor, pe turnanta finală. Ea va înlocui ordonanța Guvernului 21 din doar 1992. Trebuie să actualizăm toate pârghiile pentru că astăzi ne confruntăm cu foarte mult comerț online și, din păcate, unele dintre situații noi nu le putem verifica și nici sancționa. Trebuie să înțelegem că și Europa își dorește și are ca prioritate zero protejarea consumatorilor. Digitalizăm instituția. Este un proiect amplu ce sperăm să fie implementat la sfârșitul acestui an. Deja au sosit zilele acestea telefoanele ultimă generație, tablete. Fiecare dintre acești pași va da posibilitatea comisarului să desfășoare activități cât mai multe și cât mai bine pregătite pe teren.

Realizator: Iar consumatorii cum vă pot apela, sesiza atunci când sunt nemulțumiți?

Horia Constantinescu: La numărul de telefon care, din păcate, pentru o scurtă perioadă de timp, nu va fi la nivelul pe care ni-l dorim. A însemnat, la nivelul săptămânii trecute, implementarea fibrei optice pentru toată instituția și a unei variante de telefonie digitală, cu un call center de ultimă generație, așa cum suntem obișnuiți pentru... nu știu... județul Brașov apasă tasta 7, vei avea legătura făcută direct cu colegii de acolo, în funcție de sediul sau punctul de lucru al operatorului economic pe care doreşti să îl reclami. Vom stabili clar și mesajele de întâmpinare în așa fel încât să se înțeleagă că nu telefonic se depun sesizări; telefonic se pot transmite alerte despre situații ce pun în pericol sănătatea consumatorilor. Intrăm în linie dreaptă din punctul ăsta de vedere. Într-o lună de zile centrala noastră va fi complet digitalizată, în așa fel încât, când suni, şi dacă nu poți avea interlocutorul, un reprezentant, că te-ai gândit să suni noaptea, vei avea o căsuță vocală căreia îi vei putea trasmite mesajele.

Cătălin Cîrnu: Da, între timp am accesat și eu site-ul anpc.ro. Sesizări.1.anpc.ro - și aici este o căsuță de bifat, dacă dorești să depui o sesizare. Mulțumim. Sperăm că veți primi cât mai puține și de o gravitate, hai să-i zicem, mică în general, pentru că ne amintim de controalele prin brutării, alimente stricate, gândaci și toate cele. Zi frumoasă și liniștită să aveţi!

Horia Constantinescu: Asemenea și dumneavoastră. Mulțumesc pentru invitație.

Emil Hurezeanu: ”Facem parte din cercul partenerilor strategici ai Statelor Unite”
România 22 Ianuarie 2025, 09:31

Emil Hurezeanu: ”Facem parte din cercul partenerilor strategici ai Statelor Unite”

Ministrul de externe, Emil Hurezeanu, a spus într-un interviu în exclusivitate pentru RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI că America a...

Emil Hurezeanu: ”Facem parte din cercul partenerilor strategici ai Statelor Unite”
”Dispozitivele radar din sistemul e-SIGUR funcționează automat și înregistrează toate vehiculele care depășesc limita legală de viteză”
România 22 Ianuarie 2025, 09:10

”Dispozitivele radar din sistemul e-SIGUR funcționează automat și înregistrează toate vehiculele care depășesc limita legală de viteză”

"Apel matinal" - Invitat: Comisarul-şef Bogdan Oproiu, director adjunct al Direcţiei Poliţiei Rutiere.

”Dispozitivele radar din sistemul e-SIGUR funcționează automat și înregistrează toate vehiculele care depășesc limita legală de viteză”
Procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului
România 22 Ianuarie 2025, 09:07

Procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului

Procurorii DNA fac, miercuri, percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului liberal al staţiunii, Vlad...

Procurorii DNA fac percheziţii la sediul Primăriei din Sinaia şi la locuinţa primarului
Poliţiştii rutieri au dat prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară
România 22 Ianuarie 2025, 08:26

Poliţiştii rutieri au dat prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară

Poliţiştii rutieri au dat, marți, prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară.

Poliţiştii rutieri au dat prima amendă după implementarea radarelor fixe pe trei drumuri din ţară
Informaţii din trafic
România 22 Ianuarie 2025, 08:11

Informaţii din trafic

Ninge în zona montană a judeţelor Cluj şi Gorj, dar se înregistrează şi ceaţă pe drumurile din nordul, centrul şi vestul...

Informaţii din trafic
Cod galben de ceaţă şi chiciură în Bucureşti şi în 10 judeţe, miercuri dimineață
România 22 Ianuarie 2025, 08:03

Cod galben de ceaţă şi chiciură în Bucureşti şi în 10 judeţe, miercuri dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis mai multe atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă valabile în orele...

Cod galben de ceaţă şi chiciură în Bucureşti şi în 10 judeţe, miercuri dimineață
Judeţul Neamţ: un copil de 4 ani şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier produs în satul Stânca
România 22 Ianuarie 2025, 01:26

Judeţul Neamţ: un copil de 4 ani şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier produs în satul Stânca

Alte două persoane au fost rănite, un minor de 11 ani şi o tânără de 21 care conducea autoturismul. Ambilor şoferi li s-a...

Judeţul Neamţ: un copil de 4 ani şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier produs în satul Stânca
România 21 Ianuarie 2025, 23:41

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, pe care a...

Gheorghe Flutur a anunţat că a demisionat din funcţia de preşedinte al PNL Suceava