ANPC, recomandări privind produsele de Paşte
ANPC atrage atenţia să fim atenţi la ce şi de unde cumpărăm produsele tradiţionale pentru masa de Paşti.
Articol de Cristian Bâcâin, 30 Aprilie 2024, 10:09
Ca în fiecare an magazinele şi pieţele încep să se aglomereze.
Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor atrag atenţia să fim atenţi la ce şi de unde cumpărăm produsele tradiţionale pentru masa de Paşti.
Nu cumpăraţi ouă de pe marginea drumului chiar dacă preţul este mai mic faţă de locurile special amenajate şi autorizate.
Dacă nu sunt depozitate corespunzător riscaţi să vă stricaţi sărbătorile şi să apelaţi la medici, spun specialiştii.
De asemenea pe ambalaj trebuie menţionate: o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă.
În ceea ce priveşte comercializarea vopselei de ouă, cumpărătorii trebuie să citească cu atenţie eticheta care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data expirării.
La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile, pentru că poate fi periculoasă pentru sănătate.
Carnea trebuie cumpărată numai din locuri special amenajate, dotate cu frigidere şi autorizate şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar.
Specialiştii spun că trebuie să prezinte, la suprafaţă, o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.
Produsele din import trebuie să aibă etichete cu elementele de informare în limba română
În ceea ce priveşte comercializarea produselor de patiserie - cozonaci, checuri şi altele, acestea trebuie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri în compoziţie sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice.
În cazul produselor din import, fiţi atenţi la numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, la data de valabilitate, la cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.
Pe de altă parte, toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.