ANPC recomandă populaţiei ca în această perioadă să nu cumpere produse de sezon din locuri neautorizate
Cu o săptămână înainte de sărbătorile pascale, s-au intensificat verificările în pieţe, abatoare şi unităţi de alimentaţie publică.

Articol de Radio România Actualităţi, 14 Aprilie 2025, 07:44
Cu o săptămână înainte de sărbătorile pascale, s-au intensificat verificările în pieţe, abatoare şi unităţi de alimentaţie publică. Echipele de control recomandă populaţiei ca în această perioadă să nu cumpere produse de sezon din locuri neautorizate, doar pentru că sunt mai ieftine.
Mihaela Dragomir ştie mai multe: ”Carnea, inclusiv cea de miel, trebuie să aibă un aspect proaspăt, miros plăcut, fără mucus sau culoare modificată, transmite Protecţia Consumatorului. În acelaşi timp, ouăle nu trebuie să fie crăpate, murdare sau păstrate la temperatura mediului ambiant. În cazul ouălor vrac, este obligatoriu să fie afişate clar calitatea, greutatea, metoda de creştere şi data valabilităţii. Consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere produse de patiserie numai din locuri autorizate, iar eticheta să arate clar ingredientele şi data expirării. Aceleaşi recomandări vin şi de la directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Florin Căpăţână.
Florin Căpăţână: ”Trebuie să achiziţionăm produsele pascale şi nu numai. Numai din acele unităţi care sunt autorizate sanitar-veterinar, numai acele produse care sunt marcate ştampilate de către colegii mei din teritoriu, care fac dovada, de pildă, a cărnii de miel, că poartă acea ştampilă roşie, ceea ce înseamnă că trece printr-un proces de verificare, transport şi vânzare verificat de către un medic veterinar.”
Într-o primă etapă au avut loc mii de verificări în abatoare şi carmangerii, în brutării şi patiserii, restaurante, supermarketuri şi pieţe agroalimentare, iar valoarea amenzilor este de aproape patru milioane şi jumătate de lei. 50 de unităţi comerciale au activitatea suspendată sau interzisă, iar peste 13 tone de carne şi produse lactate au fost scoase de la vânzare. De asemenea, aproximativ 700 de mii de ouă.”/editor Florin Lepadatu/