ANPC efectuează controale în supermaketuri
În diverse depozite a fost găsită carne alterată. Miercuri, în Bucureşti şi Iaşi, Cluj şi Bistriţa-Năsăud, au fost retrase de la comercializare "circa 230 de tone de carne".
13 Martie 2014, 10:21
Procurorii DIICOT continuă audierile în cazul reţelei suspectate de evaziune fiscală, import ilegal şi vânzare de carne şi ouă alterate.
Până acum au fost făcute peste 100 de percheziţii în 18 judeţe, iar potrivit televiziunilor de ştiri s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a zece persoane.
Între timp, Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor demarează, joi, ample controale în supermarketuri, deşi potrivit ministrului agriculturii, carnea stricată nu a ajuns pe rafturi.
Ancehtatorii suspectează că operaţiunea s-a derulat cu complicitatea unor funcţionari ai Autorităţii Vamale şi ai Comisariatelor pentru Protecţia Consumatorilor, care au facilitat atât importurile ilegale, cât şi introducerea în lanţul alimentar al cărnii alterate.
Fraudă fiscală de aproape 15 milioane de euro
Consilieruil şefului DIICOT, judecătorul Mihai Udroiu a declarat că este investigată o fraudă de aproape 15 milioane de euro.
"Investigăm o fraudă fiscală de aproape 15 milioane de euro, în acest moment, ca prejudiciu prelimiar estimat. Activităţile pe care le monitorizăm noi sunt începând cu anul 2010 încoace", a spus Mihai Udroiu.
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor fac, de astăzi, controale în supermarketuri, după ce au găsit carne alterată în diverse depozite.
Miercuri au fost retrase de la comercializare aproximativ 230 de tone de carne şi produse din carne, în Bucureşti şi judeţele Iaşi, Cluj şi Bistriţa-Năsăud.
"Am găsit 13,6 tone aripi de pui, cu data durabilităţii minimale depăşită începând cu noiembrie 2013, cinci tiruri a câte 20 de tone, în total 100 de tone macrou, cu caracteristici necorespunzătoare privind conformitatea produsului. Tot aici am constatat 300 de kilograme creier de porc, cu semne modificate organoleptic", a spus preşedintele interimar al ANPC, Marius Dunca.
Evaziunea din domeniul cărnii, printre cele mai mari
Evaziunea din domeniul cărnii rămâne printre cele mai mari, după cele de la fructe şi legume sau cereale.
Potrivit secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, sistemul este simplu, acela de a trece prin mai multe firme.
Intră marfa fără TVA din Uniunea Europeană, se vinde la o firmă, se fură TVA-ul, după care firma respectivă dispare.
În opinia sa, acest fenomen poate fi combătut doar prin controale foarte stricte şi reglementarea drastică a acestui sector de activitate.