Angajatori importanți din județul Sălaj spun că întâmpină dificultăţi
Angajatori importanți din județul Sălaj spun că întâmpină probleme din cauza războiului.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Martie 2022, 14:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Angajatori importanți din județul Sălaj spun că întâmpină probleme din cauza războiului.
Cele mai multe dificultăți sunt cele privind asigurarea de materia primă, dar și de desfacere.
În județ există companii care își luat materie primă din Ucraina sau Rusia, iar aceste importuri au fost oprite odată cu izbucnirea războiului.
Deocamdată nu se pune problema unor eventuale disponibilizări, ci doar de reducerea programului de lucru și de reorientare în identificarea unor noi surse de materie primă sau piețe de desfacere.
Reporter: Adrian Lungu - "În Sălaj există mai multe companii mari care livrau produse industriale în Federația Rusă, dar și importau de aici materie primă. Războiul le-a blocat relațiile comerciale, iar acum sunt nevoite să își reducă programul de lucru la 3 sau 4 zile pe săptămână. Reprezentanții companiilor au anunțat că încearcă să identifice noi piețe de desfacere, dar și noi surse pentru materia primă de care au nevoie în procedul de producție.
Alexandru Tamba, Uniunea Generală a Industriașilor din România: "Sigur că, având în vedere că economia este o economie globală, din cauza războiului din Ucraina vor fi afectate foarte multe societăți comerciale. Să nu mai vorbim că peste asta este și criza energetică, ca atare, fiind afectată piața. Societățile care operează în această piață vor fi afectate. Sigur că Rusia, Federația Rusă, de exemplu, are anumite probleme legate de sancțiunile care le sunt aplicate de către Uniunea Europeană, și Statele Unite, și Marea Britanie. De asemenea, în Ucraina, unde este un teatru de război, de asemenea, piața de acolo iar este afectată. Și, în primul rând, societățile care operează în aceste piețe vor fi afectate. Dar în lanț vor fi afectate foarte multe societăți comerciale."
Mediul de afaceri sălăjean se confruntă și cu efectele scumpirii energiei, procesul de producție fiind mai scump și cu 20 sau 30%, iar asta se va resimți în piață, unde prețul final al produselor industriale va crește semnificativ."