Angajaţii din sistemul sanitar, în grevă japoneză
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas sunt în grevă japoneză în toată ţara. Ei nu sunt de acord cu măsurile de reformă propuse, sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.
14 Octombrie 2013, 08:56
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas intră de luni într-o grevă japoneză în toată ţara, în semn de protest faţă de situaţia din sistemul sanitar.
Salariaţii vor purta banderole pe braţ pentru a-şi arăta nemulţumirea, dar activitatea se va desfăşura normal.
Lucrătorii din sistemul sanitar nu sunt de acord cu măsurile de reformă propuse de ministerul sănătăţii, sunt nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru.
Ei solicită alocarea pentru sistem a minimum 6% din Produsul Intern Brut, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a specialiştilor din sănătate, adoptarea unei legi a salarizării specifică sistemului sanitar.
Potrivit calendarului de proteste, greva japoneză va fi urmată de un miting la Bucureşti, la începutul lunii viitoare.
Grevă japoneză în Brăila
Intre 14 şi 16 octombrie, toţi angajaţii din spitalele brăilene vor face grevă japoneză, purtând o banderolă tricoloră pe braţ, transmite corespondentul Radio România, Gina Bahor.
Toţi angajaţii unităţilor sanitare vor protesta astfel pentru a cere bani mai mulţi pentru sănătate în proiectul de buget al Guvernului pentru anul viitor.
Acţiunea lor, ca de altfel şi cea a colegilor din toată ţară, se vrea a fi un preambul la marşul de protest care va fi organizat, cu acelaşi scop, pe data de 2 noiembrie, la Bucureşti.
Grevă japoneză în sănătatea gălăţeană
Cei peste 3.400 de salariaţi din sistemul sanitar din judeţul Galaţi participă luni, la greva japoneză, conform programului de proteste stabilit la nivel naţional, transmite corespondentul Radio România, Maria Măndiţa.
În afara salariaţilor din sistemul medical membri ai Sindicatului Sanitas, la acţiunea de protest s-au raliat şi membrii Alianţei Profesioniştilor din Sănătate, respectiv, Colegiul Medicilor, Colegiul Medicilor Dentişti, Ordinul psihologilor şi Colegiul Farmaciştilor.
La greva japoneză participă atât presonalul medical din municipiul Galaţi, cât şi cel aflat în celelalte centre de sănătate din judeţ – din municipiul Tecuci, din oraşele Tg. Bujor şi Bereşti şi din mediul rural, acolo unde sunt cămine medico-sociale.
La Spitalul Judeţean Sf. Apostol Andrei din Galaţi – cea mai mare unitate spitalicească din judeţ - personalul medical a primit, la intrarea în tură, banderole tricolore de la
membrii Sindicatului Sanitas.
Potrivit vicepreşedintei Sanitas Carmen Vrabie, activitatea medicală se desfăşoară ca de obicei, doar că personalul medical poartă aceste banderole.