Angajaţii din sănătate, proteste în țară
Principala solicitare a acestora către guvernanţi vizează acordarea veniturilor promise în urmă cu aproape doi ani, venituri care nu au fost acordate în 2021.
Articol de Bogdan Isopescu, 28 Decembrie 2021, 20:05
Angajaţii din sănătate au ieşit astăzi în stradă. Ei au organizat mitinguri în mai multe zone din Capitală, iar în spitalele din ţară au fost manifestări de susţinere.
Oamenii cer, printre altele, respectarea legii şi acordarea salariilor promise la nivelul anului 2022 pentru toţi cei din sistem, iar sporurile şi plata gărzilor să fie raportate la salariul de bază.
Protestele din Capitală au început la ora 10:00 în Piața Victoriei și au continuat, după ora 12:30, în fața Palatului Cotroceni şi simultan la Palatul Parlamentului până la ora 14:00.
La acțiune a participat toată gama lucrătorilor din sistemul sanitar din București, dar și din țară, de la medici și asistenți până la economişti din sistem și personal auxiliar.
Principala solicitare a acestora către guvernanţi vizează acordarea veniturilor promise în urmă cu aproape doi ani, venituri care nu au fost acordate în 2021.
Mai mult, afirmă protestatarii, pentru anul 2022 există perspective slabe de majorare a salariilor la nivelul așteptat, pentru că, pentru moment, promisiunile guvernanților prevăd doar un sfert din cuantumul inițial.
Daniel Bulboacă, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară: Avem o lege de salarizare din 2017 încoace, care nu se aplică. Noi atâta solicităm: acordarea drepturilor legale, nu vrem nimic suplimentar. Anul ăsta, în 2021, în luna ianuarie trebuia să ni se acorde o tranșă de majorare salarială - nu s-a acordat. În 2022, pentru TESA nu se acordă absolut deloc și pentru muncitori se acordă doar un sfert din majorare pentru personalul auxiliar, pentru infirmieri, brancardieri, îngrijitorii de curățenie. Se dă un sfert doar la o parte din toți cei care aveau dreptul la majorările succesive.
Realizator: Şi la Galaţi a avut loc astăzi un protest spontan la care au participat personalul TESA, brancardieri şi infirmiere din cadrul Spitalului Judeţean.
-: "Vrem dreptate!", "Vrem să aplice legea".
-: Se aplică discriminatoriu legea, pentru personalul TESA nu s-a aplicat deloc. Este un protest spontan pentru aplicarea prevederilor legale ale Legii nr. 153/2017 şi pentru personalul TESA, nu doar pentru personalul medical. Personalul TESA face parte din colectivul care a susţinut toată perioada aceasta de pandemie.
-: Şi grupul tehnic care înseamnă electrician, instalator, magazioner şi toate celelalte şi, conform acestei legi prin care trebuia să ni se mărească de la 1 ianuarie trecute cu 25% din restul grilei, ca număr, cred că per toată ţara e un număr cam de maxim 3.000 de persoane care face parte din acest sistem. Nu e o povară bugetară extraordinară, având în vedere că sunt salariile cele mai mici.