Angajaţii care au lucrat în medii poluante nu se vor mai putea pensiona cu doi ani mai devreme decât vârsta legală
Pensionarea anticipată pe caz de activitate în zone poluate a fost scoasă din noua lege a pensiilor. Trei localități din Giurgiu se încadrau în această prevedere.
Articol de Marcela Petcu, 12 Aprilie 2024, 13:48
Trei localităţi din judeţul Giurgiu figurează pe lista celor poluate. Toţi cei care au trăit în aceste zone şi pe o rază de opt kilometri, minimum 30 de ani, beneficiau de o reducere cu doi ani a vârstei de pensionare, spune directorul Casei de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru.
Marian Dumitru: În perioada iulie 2023 - martie 2024, au beneficiat de prevederile acestei legi un număr de 41 de giurgiuveni. Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare remanentă pe o rază de opt kilometri, în jurul localităţii în care se află situl contaminat, beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu doi ani.
Pentru a beneficia de reducerea cu doi ani a perioadei de muncă înainte de ieşirea la pensie, cei care au muncit în zonele poluate ar trebui să se pensioneze pe vechea lege, adică înainte de 1 septembrie 2024. Din nou directorul Casei de Pensii Giurgiu, Marian Dumitru.
Marian Dumitru: Aplicabilitatea acestei legi va înceta la data de 31 august 2024, fiind abrogată prin Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii.
Potrivit Ministerului Muncii, abrogarea prevederilor privind zonele cu poluare remanentă a fost negociată cu autorităţile europene în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.