Angajaţi SMURD, Ambulanţă şi poliţişti, acuzaţi de luare de mită
Parchetul a început urmărirea penală faţă de 26 de persoane acuzate că au dat unor firme de pompe funebre datele unor persoane care au murit în accidente.
Articol de Radiojurnal, 16 Decembrie 2013, 15:01
Parchetul Capitalei a început urmărirea penală faţă de 26 de persoane suspectate de luare şi dare de mită, precum şi de folosire a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii, transmite redactorul Radio România, Diana Surdu.
Printre acuzaţi se află angajaţi ai Serviciului mobil de urgenţă şi Descarcerare (SMURD) şi ai Ambulanţei Bucureşti, dar şi poliţişti.
În dosarul care vizează transmiterea de informaţii unor firme de pompe funebre, au avut loc dimineaţă mai multe percheziţii, iar la această oră sunt în desfăşurarea audieri ale celor cercetaţi.
Anchetatorii audiază, pe lângă cei 26 de acuzaţi aduşi cu mandate de aducere, zeci de martori.
Potrivit acestora, schimbul de informaţii ar fi început încă de anul trecut, însă procurorii nu au făcut încă publice sumele date ca mită, pentru că audierile sunt făcute de o echipă de peste 10 procurori, iar informaţiile strânse vor fi centralizate.
Suspecţii, angajaţi ai Serviciului mobil de descarcerare, de la Ambulanţă, dar şi poliţişti, au dat unor firme de pompe funebre date personale şi medicale ale persoanelor care au murit în accidente, dar şi adrese sau numere de telefon ale familiilor acestora.
Mită pentru contractele încheiate de serviciile funerare
Pentru fiecare caz în care erau încheiate contracte de servicii funerare, funcţionarii primeau mită.
Scopul celor de la pompe funebre era să obţină cât mai mulţi clienţi din rândul familiilor decedate.
Dosarul a fost constituit de procurori în urma unei sesizări a ministerului sănătăţii.
Potrivit ministerului sănătăţii, sesizarea autorităţilor a fost făcută în urma primirii de informaţii de la angajaţi ai SMURD Bucureşti, dar şi de la populaţie.
Secretarul de stat Raed Arafat i-a explicat redactorului Radio România, Marilenei Frâncu, ce a dus la declanşarea acestui dosar.
"Echipele s-au confruntat cu situaţii în care până au ajuns ei la caz, în 8-9 minute, deja a sunat cineva de la pompele funebre la familie şi i-a oferit servicii. Altă situaţie a fost când ei au fost acolo să resusciteze şi să apară de la pompele funebre acolo sau ei termină şi pleacă şi în câteva minute apar pompele funebre şi sună la uşa familiei", a spus Raed Arafat.
Potrivit secretarului de stat, ministerul sănătăţii va aplica sancţiuni în rândul angajaţilor.
"Cei care sunt angajaţi ai ministerului sănătăţii cu siguranţă vor fi luate măsuri împotriva lor. Când ştim care este situaţia şi o analizăm, o să ştim care sunt măsurile exacte care vor fi luate, mai ales din partea angajatorului, dacă ei aparţin unui spital sau aparţin Serviciului de Ambulanţă", a spus Raed Arafat.