Angajaţi la vârsta a treia
Unul din trei europeni declară că ar dori să muncească şi după ce atinge vârsta de pensionare, spre deosebire de România, unde doar 27% dintre aceştia doresc acest lucru.
Articol de Diana Domenico, 02 Martie 2012, 19:08
2012 este anul "Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii". Vorbim despre o iniţiativă a Uniunii Europene, venită în contextul în care, la acest moment, există decalaje foarte mari între statele membre, dar şi dezechilibre majore pe pieţele muncii sau în sistemele de pensii.
Anul European al Îmbătrânirii Active a fost lansat vineri şi în România de către reprezentanţa Comisiei Europene, în parteneriat cu mnisterul muncii.
Îmbătrânirea activă ar putea fi sinonimă, în opinia vorbitorilor prezenţi la lansarea campaniei, cu îmbătrânirea frumoasă, adică o incluziune cât mai adecvată a persoanelor în vârstă în societate şi posibilitatea ca acestea să se îngrijească de propriile nevoi cât mai mult timp.
Aici se are în vedere, în primul rând, reîntoarcerea voluntară în câmpul muncii.
Unul din trei europeni declară că ar dori să muncească şi după ce atinge vârsta de pensionare, spre deosebire de România, unde doar 27% dintre aceştia doresc acest lucru.
Subvenţii pentru cei ce angajează pensionari
Pentru ei guvernul vine cu o iniţiativă lansată chiar vineri spre dezbatere publică, aşa cum a anunţat consilierul guvernamental Andreea Paul Vass.
"Propun să creăm agenţii pentru locuri de muncă dedicate pensionarilor care doresc să ofere generaţiilor tinere profesionalismul lor, cunoştinţele lor acumulate, experienţa lor profesională şi de viaţă. Sunt mulţi care doresc să rămână productivi şi care doresc să-şi utilizeze eficient timpul, oferindu-le însă orare flexibile de angajare şi programe part-time", a spus Andreea Paul Vass.
Ministrul muncii, Claudia Boghicevici, a adăugat că lucrează la modificarea legislaţiei, astfel încât să acorde subvenţii mai mari angajatorilor care oferă locuri de munca persoanelor în vârstă.
Pentru menţinerea acestui deziderat al îmbătrânirii active din păcate nu s-a vorbit nimic despre o îmbunătăţire a sistemului de sănătate, dar nici despre o majorare a pensiilor, Andreea Paul Vass amintind doar că se aşteaptă rezultatele economice din primul trimestru şi în funcţie de acestea se va analiza situaţia.
Atenţia îndreptată asupra persoanelor în vârstă este cu atât mai mare cu cât datele statistice arată că, aproape 28% din populaţia Uniunii Europene va avea peste 65 de ani în 2060, faţă de 16 procente în prezent.
Valul creşterii în vârstă a populaţiei se va muta spre Europa de Est.
În 2060, România se va situa în topul celor mai bătrâne ţări din Uniune.
Aceasta se poate traduce printr-o presiune foarte mare a bugetului pensiilor, la ora actuală, în România, deja existând un deficit de 14 - 15 miliarde de lei.