Angajați din mai multe domenii cer eliminarea discrepanțelor salariale dintre diferite categorii de bugetari
În fața Ministerului Sănătății au protestat astăzi aproape 100 de angajați TESA, care cer eliminarea completă a discriminării din noua lege a salarizării.
Articol de Radiojurnal, 12 Decembrie 2023, 17:09
Angajați din mai multe domenii au apelat la diverse forme de protest pentru a cere eliminarea discrepanțelor salariale dintre diferite categorii de bugetari.
În această săptămână ies zilnic în fața sediilor angajații direcțiilor județene pentru cultură. Dacă situația nu se remediază, ei sunt pregătiți să refuze emiterea de avize sau chiar organizarea Zilei Culturii și a altor evenimente naționale importante.
În fața Ministerului Sănătății au protestat astăzi aproape 100 de angajați TESA, care cer eliminarea completă a discriminării din noua lege a salarizării.
Reporterul RRA Angela Cerven a stat de vorbă cu unii dintre protestatari.
- Sporurile și gărzile să se plătească la salariul actual și legea salarizării, care se prevede a se elabora, să nu mai facă această discriminare. Pe lângă aceasta, Ordonanța 42, dată în august 2023, ne-a discriminat profund din nou, pentru că pentru două gărzi efectuate de biologi, biochimiști se primesc 500 lei compensare. Și colegii noștri care efectuează ture nu au primit nicio compensare.
- Noi din 2019 n-am mai primit nicio indexare. Ne cerem drepturile.
- Personalul TESA și muncitorii din unitățile sanitare au fost încadrați în alte anexe față de anexa de sănătate.
Practic, s-a făcut o diferență între noi. Noi nu am putut beneficia în această perioadă de sporurile specifice anumitor domenii de activitate.
Tot pentru a cere echitate salarială, funcționarii Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură au ales să protesteze prin grevă japoneză timp de 2 ore pe zi și amenință cu intensificarea formelor de protest dacă nu se elimină discriminarea. La Arad, șapte șapte angajați ai Serviciului de Probațiune sunt în greva foamei de două zile, acuzând neplata integrală a salariilor. Ei spun că au salariile blocate din 2018 din cauza unui calcul greșit și, deși există sentințe definitive de reparație, plățile nu s-au făcut încă.