"Angajament ferm al SUA" faţă de apărarea colectivă a NATO
Principalul mesaj al vicepreşedintelui american Joe Biden la Bucureşti va fi de a asigura România de sprijinul SUA în contextul crizei din Ucraina.
19 Mai 2014, 17:42
Principalul mesaj al vicepreşedintelui american Joe Biden la Bucureşti va fi de a asigura România de sprijinul SUA în contextul crizei din Ucraina, potrivit unui înalt reprezentant al administraţiei americane.
Acesta spune că România este un partener strategic al Statelor Unite, “un prieten care se află într-o zonă dificilă” şi că nimeni nu ar trebui să pună la îndoială angajamentul SUA faţă de articolul 5 al tratatului NATO, referitor la apărarea colectivă.
Vicepreşedintele american Joe Biden va avea întâlniri separate cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta.
El îi va asigura pe liderii români de angajamentul ferm al Statelor Unite faţă de apărarea colectivă a NATO şi se va consulta cu ei în legătură cu modul în care SUA şi România pot continua să-şi coordoneze îndeaproape reacţia la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina, potrivit unui reprezentant înalt al administraţiei americane, care a dorit să rămână anonim.
Acesta mai spune că, odată ajuns în Bucureşti, Joe Biden va participa la aeroportul militar Otopeni la exerciţiile comune româno-americane cunoscute drept “Primăvara carpatică”.
El va mulţumi armatei române pentru sprijinul în Afganistan şi Iraq şi în general pentru cooperarea în domeniul apărării şi va sublinia că Statele Unite pur şi simplu n-ar fi putut cere un aliat mai de încredere în cei zece ani în care România le-a fost partener NATO.
Reprezentantul administraţiei americane mai spune că vizita lui Joe Biden este şi o ocazie de a discuta despre cum România poate juca un rol esenţial în securitatea energetică a Europei.
Vicepreşedintele american îşi va încheia vizita în Bucureşti cu un discurs în faţa unor studenţi şi tineri activişti, dar şi oficialităţi guvernamentale, în legătură cu importanţa continuării eforturilor României de a-şi consolida democraţia, de a lupta împotriva corupţiei şi a întări statul de drept. “Credem că România poate fi un model pentru regiune.
"Acest lucru va depinde de energia noii generaţii de lideri din România.”, a mai spus oficialul american.