Anexarea Crimeii şi a Sevastopolului, "o acţiune nelegitimă"
Prin anexarea Crimeii şi a oraşului Sevastopol "sunt încălcate independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei", spune ministerul român de externe.
Articol de Costi Dumăscu, 19 Martie 2014, 08:00
La Bucureşti, Ministerul de Externe consideră anexarea Crimeii şi a oraşului Sevastopol la Rusia drept o acţiune nelegitimă şi contrară principiilor fundamentale ale dreptului internaţional.
În felul acesta sunt încălcate independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, transmite Ministerul de Externe, într-un comunicat.
Aceasta atitudine şi îngrijorări privind Republica Moldova se regăsesc în toate luările de poziţie de ieri ale liderilor de pe scena politică românească
Premierul Victor Ponta subliniază că România sprijină guvernul pro-european de la Chişinău şi eforturile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană.
Amintind de situaţia din Transnistria şi de cea din nordul Georgiei,Victor Ponta a vorbit la Tirana, în Albania, despre respectarea graniţelor ţărilor din zonă la care blocul comunitar şi NATO trebuie să se angajeze.
"Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică trebuie să aibă poziţii ferme şi poziţii coordonate, în acelaşi timp poziţii realiste care să dea un semnal foarte clar pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru Georgia că există un sprijin real şi un sprijin concret din partea noastră", a spus premierul.
"Posibile tensiuni majore" în relaţia dintre Federaţia Rusă şi NATO
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, afirmă că suntem în faţa unei tensiuni majore în relaţia dintre Federaţia Rusă şi zona euro-atlantică.
"Referendumul din Crimeea a fost ilegal şi ilegitim. Anexarea acestei părţi a teritoriului Ucrainei contravine dreptului internaţional. România trebuie să susţină acele sancţiuni pe care Statele Unite şi Uniunea Europeană le au în vedere la adresa celor care instrumentat acest proces", a declarat preşedintele PNL.
Grăbirea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ca măsură prin care să fie prevenit un scenariu de anexare a Transnistriei, a fost ideea principală şi în declaraţiile altor vârfuri politice de la Bucureşti - preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, social-democvratul Mircea Geoană, fost ministru de externe, sau democrat-liberalul Cătălin Predoiu.