Andrei Marga, avizat la conducerea Institutului Cultural Român
Fostul ministru de externe, Andrei Marga, a fost votat de plenul Senatului la şefia Institutului Cultural Român. Opoziţia ceruse amănarea votului după audierea în comisii.
Articol de Răzvan Stancu, 11 Septembrie 2012, 11:41
Plenul Senatului l-a validat pe Andrei Marga în funcţia de preşedinte al ICR fără ca acesta, aflat in prezent in strainatate, să mai fie audiat în comisii, informează redactorul RRA, Septimiu Roman.
Senatorul democrat-liberal Radu F. Alexandru a cerut amânarea discuţiilor pina la audierea candidaţilor pentru funcţiile de preşedinte şi, respectiv, de vicepreşedinte în comisiile reunite de cultură şi de politică externă.
Dupa o pauză de consultări s-a ajuns la o soluţie de compromis: Andrei Marga a fost validat prin votul plenului, urmând ca Horia-Răzvan Gârbea, candidat pentru funcţia de vicepreşedinte, să fie audiat în comisiile reunite.
Fostul ministru de externe Andrei Marga a fost votat la şefia Institutului Cultural Român la propunerea PNL, care a solicitat un vot fără a mai fi nevoie de audierea acestuia în comisiile de specialitate.
ICR, trecut în subordinea Senatului
La începutul lunii august, fostul preşedintele ICR, Horia Roman Patapievici, a anunţat că renunţă la funcţie, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, în semn de protest faţă de trecerea ICR în subordinea Senatului.
Horia Roman Patapievici a anunţat că renunţă la funcţie, împreună cu cei doi vicepreşedinţi, Tania Radu şi Mircea Mihăieş, în semn de protest faţă de ceea ce ei au numit "o lovitură adusă culturii române", respectiv "schimbarea misiunii institutului şi a subordonării politruce faţă de Senat".
Curtea Constituţională a decis la sfârşitul lunii iulie a acestui an că Ordonanţa de Urgenţă a guvernului, prin care Institutul Cultural Român trece din subordinea Administraţiei prezidenţiale în cea a Senatului, respectă legea fundamentală.
La mijlocul lunii iunie, premierul Victor Ponta spunea despre institiut că este o instituţie mult prea politizată şi acuza o lipsă de transparenţă totală în cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului, motiv pentru care ICR a fost trecut de sub subordinea preşedintelui României în subordinea parlamentului.