Anchetă în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş
Cercetarea la fața locului va dura câteva zile și toate datele înregistrate de camerele de supraveghere au fost ridicate.
Articol de Radiojurnal, 30 Ianuarie 2021, 09:04
Încă un spital din România a cedat la presiunea unui an de zile de pandemie.
Un sistem de sănătate vechi, ținut în viață de zeci de ani doar cu reparații mai mult sau mai puțin generale a făcut ca încă cinci oameni, toți bolnavi de COVID, să moară într-un incendiu izbucnit la Spitalul "Matei Balş" din București, de altfel unul dintre cele mai bine finanțate din țară.
Acum mai multe anchete sunt în curs și procurorii criminaliști ar urma să afle astăzi dacă la originea focului s-ar fi aflat un aparat de încălzire adus de una dintre rudele pacienților pentru că în pavilion era frig.
Costi Dumăscu urmărește subiectul și are cele mai noi informații.
Reporter: Este una dintre impotezele examinate de anchetatori care trebuie să afle cum a fost posibilă această nouă tragedie . Informația a fost intens vehiculată ieri, după ce chiar una dintre rudele unei paciente a susținut că a adus o aerotermă în spital cu acordul personalului. Procurorul Alexandru Anghel, care a făcut aseară primele declarații legate de anchetă, nu a putut deocamdată să confirme că aceasta ar fi fost cauza incendiului. Focul ar fi devenit însă devastator după două explozii ale unor butelii de oxigen.
Alexandru Anghel: Au fost ridicate cele patru cadavre și trimise la Institutul Național de Medicină Legală. În cursul zilei vor avea loc necropsiile. Se pare că a fost un incendiu și apoi au fost două explozii ale unor tuburi de oxigen, se pare. Urmează să lămurim.
Reporter: Pereții de la parterul pavilionului, distruși şi înnegriți de fum, arată dimensiunile dezastrului. Patru pacienți au fost găsiți carbonizați, iar unul a murit la spital după ce medicii nu au mai reușit să îl resusciteze. Patru saloane au fost distruse de foc și explozii. Una dintre infirmierele audiate ieri de procurori a povestit anchetatorilor prin ce a trecut - spune avocatul acesteia.
Avocat: Una din cele două infirmiere a sărit cu o pătură să stingă focul care se afla pe nefericitul pacient, cealaltă a decuplat instalația de oxigenul, au fugi după instinctoare. Au făcut exact ce trebuiau să facă.
Reporter: Pavilionul este vechi, construit ca multe altele din țară în anii '50, dar a fost supus recent unui amplu plan de renovare - a declarat Adrian Streinu Cercel, fost manager al spitalului până în noiembrie.
Adrian Streinu Cercel: Este o clădire care a fost făcută în 1953 și a fost refăcută din toate punctele de vedere, inclusiv din puncte de vedere al aprovizionării cu oxigen, pentru că oxigenul reprezinta un medicament în momentul de față. Din păcate, toţi pacienții care sunt internați cu COVID au nevoie de oxigen şi evident erau și cuplaţi la oxigen.
Reporter: Cercetarea la fața locului va dura câteva zile și toate datele înregistrate de camerele de supraveghere au fost ridicate. Au fost aduși la București și specialiștii de la INSEMEX Petroşani, pentru a ajuta procurorii se afle cauzele incendiului. Între timp, autoritățile anunță controale și analize ample.
Vlad Voiculescu, ministrul sănătății: Vom şti dacă este o problemă pe care am putea să o numim de sistem, o problemă cu instalaţiile de oxigen sau ceva din acest spectru sau, mai degrabă, este vorba despre o greşeală individuală. Ştim că este o clădire veche, dar care a fost renovată recent. Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş" este unul dintre spitalele bine finanţate din România, deci nu se pune problema lipsei finanţării.
Reporter: Ministrul sănătăţii anunță și crearea unui fond pentru investiții în sănătate . Vom construit spitale în ţara în care în ultimii 30 de ani nu s-a inaugurat nicio unitatea medicală nouă făcută de stat - a promis Vlad Voiculescu.
(PH)