Anchetă în cazul elicoperului prăbuşit în România
Şeful Aviaţiei Militare Israeliene, generalul Ido Nehushtan, a discutat cu omologul său român, Aurel Stanciu, cu privire la o anchetă mixtă asupra accidentului în care s-a prăbuşit un elicopter care aparţinea armatei israeliene.
Articol de Paul Poteraşi, 27 Iulie 2010, 09:18
Echipajul de jandarmi montani de la postul Padina, judeţul Dâmboviţa, a ajuns, marţi, în zona epavei elicopterului militar prăbuşit cu o zi în urmă, a declarat, pentru Radio România, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Teodorescu.
"Zona este una greu accesibilă, iar ca să se ajungă la epavă trebuie să se coboare pe coardă, cu echipament de alpinist. În scurt timp, trebuie să ajungă acolo şi echipa de criminalişti", a adăugat purtătorul de cuvânt.
O echipă formată din salvamontişti, jandarmi montani şi un detaşament de vânători de munte participă la operaţiunile din Bucegi, în zona muntoasă din apropierea localităţii Fundata din judeţul Braşov, unde s-a prăbuşit, luni, un elicopter militar israelian tip CH-53, care participa la un exerciţiu comun româno-israelian.
Potrivit unui comunicat al ministerului apărării, la bordul aparatului de zbor se aflau şase militari israelieni şi unul român, căpitanul Ştefan Claudiu Dragnea, de 31 de ani.
Deocamdată nu se cunosc cauzele accidentului.
Potrivit corespondentului nostru Dragoş Ciocârlan, familiile celor şase militari israelieni au fost informate despre tragicul accident.
Militari israelieni participă la operaţiunile de căutare
O misiune a Forţelor Aeriene Israeliene, inclusiv echipe medicale şi de la Rabinatul Militar, reprezentanţi ai forţelor israeliene vor ajuta la operaţiunile de cercetare.
Potrivit corespondentului nostru Dragoş Ciocârlan, şeful Aviaţiei Militare Israeliene, generalul Ido Nehushtan, a discutat cu omologul său român, Aurel Stanciu, cu privire la o anchetă mixtă asupra accidentului.
Potrivit unui comunicat al ministerului apărării, aparatul de zbor participa la exerciţiul comun aerian româno-israelian BLUE SKY 2010.
Acest exerciţiu are ca scop antrenarea în comun a echipajelor aeronavelor de transport în zbor la joasă altitudine, în misiuni de căutare-salvare şi tip evacuare medicală, fără executarea de trageri sau utilizarea de muniţii reale, mai arată comunicatul ministerului apărării.
Exerciţiul se desfăşoară în perioada 18-29 iulie la aerodromul Boboc şi are ca scop antrenarea pentru misiuni de căutare, salvare şi evacuare medicală.
Ministerul israelian al apărării are un acord semnat cu România în 2006 pentru antrenamente aeriene comune.
Israelul a oprit toate zborurile de antrenament
Forţele aeriene israeliene au decis, marţi, să anuleze toate zborurile de antrenament, după accidentul unui elicopter militar în România, soldat cu şapte morţi, dintre care şase israelieni şi un român, relatează Jerusalem Post, în ediţia electronică.
"Este important să ne oprim şi să ne gândim la familii şi la militarii dispăruţi", a declarat generalul de brigadă Nimrod Shefer, comandantul adjunct al forţelor aeriene israeliene (IAF).
El a adăugat că IAF a decis să încheie exerciţiul Blue Sky 2010 desfăşurat în colaborare cu forţele aeriene române, marţi, urmând ca militarii israelieni participanţi să fie repatriaţi miercuri.
Nimrod Shefer a declarat că echipajul aflat la bordul elicopterului prăbuşit luni era unul dintre cele mai experimentate.
"Era unul dintre cele mai bune echipaje pe care le-am fi putut avea acolo. Aveau multă experienţă", a explicat el.