Anchetă după incendiul de la căminul de bătrâni din Bucureşti
Parchetul şi Poliţia Capitalei au deschis o anchetă după incendiul de la căminul de bătrâni din Bucureşti.
Articol de Izabela Aivăncesei, 30 Septembrie 2017, 15:40
Parchetul şi Poliţia Capitalei au deschis o anchetă după incendiul de la căminul de bătrâni din Bucureşti în urma căruia o persoană a murit în această dimineaţă.
Centrul era proprietate privată, iar mai mulţi administratori au fost chemaţi la sediul DGP din Bucureşti. ISU a anunţat că azilul nu avea autorizaţie de protecţie împotriva incendiilor. Clădirea a fost construită în 2002 cu destinaţia de locuinţă, însă ulterior a suferit mai multe transformări fără ca proprietarii să obţină actele necesare de la ISU şi să facă investigaţiile în sistemele de protecţie la incendiu.
Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti, Andrei Marin: În anul 2009 având în vedere că s-a schimbat destinaţia clădirii la una de tip pensiune, hostel, a fost obţinut de către beneficiar un aviz de securitate la incendiu. Ulterior, după finalizarea construcţiei, beneficiarul trebuia să întreprindă demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Din momentul anului 2009 şi până în prezent nu există o altă solicitare din partea beneficiarului pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. La momentul de faţă, destinaţia clădirii este de cămin de bătrâni, prin urmare, având în vedere prevederile legale în vigoare, beneficiarul ar fi trebuit să întreprindă demersurile necesare pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.
Realizator: Focul s-a declanşat în jurul orei 6:00 şi s-a extins la o clădire învecinată şi la un service auto. Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie şi au mobilizat ambulanţe SMURD, autospeciala de transport victime multiple, autospeciale de stingere, echipaje de descarcerare, autoscări şi detaşamentul special de salvatori.
Majoritatea persoanelor aflate în căminul de bătrâni erau imobilizate la pat.
Pompierii au scos din clădire 19 oameni, niciunul nu a avea arsuri, dar cei mai mulţi erau intoxicaţi cu fum.
Reporterul RRA Izabela Aivăncesei este la Spitalul Sf. Pantelimon unde au fost duse o parte dintre victime. Are acum informaţii în direct despre starea lor.
Reporter: Din imobilil aflat pe Aleea Păcală, potrivit ISU, au fost evacuaţi până la ora 7 peste 30 de oameni. Persoanele vârstnice din acest loc au fost transportate la spitalele Floreasca, Sf. Baltazar, Universitar, Spitalul Judeţean Ilfov şi Pantelimon.
Ele au fost expuse la fum şi avem informaţii în legătură cu starea lor de sănătate cum că sunt conştienţi şi nu prezintă arsuri. Bătrânii au vârste între 62 şi 78 de ani, au fost investigaţi, în urma intoxicaţiei cu fum şi se află în afara oricărui pericol.
O persoană ajunsă aici la Spitalul Sf. Pantelimon nu avea acte de identitate decât internare, acestea au fost oferite doar de aparţinători, însă nu toţi aparţinătorii au putut fi alături de victimele incendiului, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului Sf. Pantelimon, doctor Fiorela Mitoiu:
Fiorela Mitoiu: Unul este rămas pe secţia de Terapie Mare a spitalului, unul este internat pe secţia de Ortopedie pentru că în timpul incendiului a căzut pe scări şi este cu un traumatism cu fractură la nivelul humerusului şi ceilalţi cinci sunt pe Clinica Medicală Secţiile de Terapie Intensivă Coronariene. În momentul de faţă toţi sunt stabili, dar probabil vor mai rămâne câteva zile internaţi.
Reporter: Şi la Spitalul Bagdasar au ajuns trei bătrâni imobilizaţi la pat, la Sf. Ioan doi pacienţi, iar la Spitalul Universitar a fost internată o femeie de 80 de ani.
Perioada de internare în spital va depinde de situaţia lor locativă. Un pompier a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a fost lovit la cap în timpul intervenţiei de la azilul de bâtrâni din această dimineaţă.