Anchetă din cauza numărului mare de corigenţi în 17 judeţe
Articol de Radiojurnal, 23 Iulie 2019, 13:47
În 17 judeţe din ţară, numărul corigenţilor sau elevilor lăsaţi cu situaţia neîncheiată creşte masiv în clasa a VIII-a, potrivit unei statistici publicate de Ministerul Educaţiei care promite o anchetă. În toată ţara au fost aproape 15.000 de elevi în această situaţie, potrivit ministerului. Cum stau lucrurile în judeţul Bistriţa-Năsăud, aflăm de la corespondenta Radio România Actualităţi, Cristiana Sabău.
Reporter: Bistriţa Năsăud este menţionat în a doua parte a clasamentului în topul condus de judeţele Brăila, Călăraşi şi Tulcea, unde profesorii au lăsat cei mai mulţi elevi corigenţi. Cu toate acestea, situaţia este în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Camelia Tabără, inspector general: Vrem să vedem totuşi câte corigenţe au avut în cei patru ani şi câte note de trecere, pentru că nu e în regulă să ai foarte multă clemenţă şi în clasa a opta ne strică procentul, ne strică promovabilitatea. Îi lăsăm pe copii corigenţi.
Reporter: După primele verificări, inspectorii şcolari au descoperit multă neglijenţă în înregistrarea absenţelor.
Camelia Tabără: Deci o să cerem pentru aceşti copii câte absenţe au, adică dacă nu are absenţe şi a fost în sala de clasă, şcoala trebuie să răspundă de ce nu a reuşit să înregistreze nivelul minimal de cinci.
Reporter: La întrebări vor fi luaţi nu doar profesorii de română şi matematică, ci şi de la alte discipline.
Camelia Tabără: Absolut cumva nedrept să ceri socoteală numai profesorului de română şi matematică. Până la urmă, toţi avem obligaţia să dezvoltăm aceste competenţe.
Realizator: Până la începerea noului an şcolar, directorii trebuie să dea explicaţii în legătură cu toate aceste aspecte. Inspectoratul Şcolar Judeţean nu mai vrea să ştie şi câţi absolvenţi de gimnaziu nu s-au înscris în altă formă de învăţământ.