Ancheta accidentului aviatic din Apuseni, reluată
Procurorii din Alba au început audierea persoanelor rănite şi au discutat cu localnicii care au luat parte la căutări. Copilotul Răzvan Petrescu a fost operat cu succes, la Cluj.
Articol de Radiojurnal, 28 Ianuarie 2014, 07:43
Procurorii din Alba Iulia au reînceput audierile în dosarul accidentului aviatic de acum o săptămână din Mujnţii Apuseni.
Acestea se desfăşoară în mai multe localităţi, respectiv Alba Iulia, Câmpeni, Cluj-Napoca şi Bucureşti.
Localnicii care luat parte la căutări au stat de vorbă cu anchetatorii la Câmpeni, iar la Cluj-Napoca au fost audiate persoanele rănite în accident.
Potrivit unui comunicat al Parchetului, până luni la prânz au fost adunate materialele de probă în vederea examinării şi expertizării.
De asemenea, au fost identificate persoanele care au informaţii despre modul şi împrejurările în care s-a produs accidentul, inclusiv cele care au luat parte la operaţiunile de salvare.
Operaţiunea de localizare "s-a desfăşurat corect"
Potrivit corespondentului RRA, Mihai Bantea, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Dorel Sofica a făcut pentru prima dată publice informaţii din raportul privind modul în care s-a desfăşurat acţiunea de localizare şi salvare a victimelor.
Dorel Sofica spune că felul în care au procedat este unul corect şi nu are ce să-şi reproşeze.
De asemenea,şeful ISU Alba a declarat că apreciază implicarea voluntarilor şi că, în timpul căutărilor, nu s-a pus problema unei concurenţe între echipele de localnici şi echipele de salvatori profesionişti.
"Nu a fost o concurenţă între populaţie şi ISU şi Poliţie, nu este o competiţie şi nu trebuie privită ca o competiţie cine ajunge primul, cei câţiva km care i-au despărţit nu cred că face diferena între sutele de ore de pregătire şi efortul depus pentru a ajunge la locul epavei" a precizat Dorel Sofica.
În loc de concuzie, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, crede că este necesară înfiinţarea la nivelul judeţului a uni dispecerat integrat de urgenţe care să cuprindă toate structurile de intervenţie, pentru a gestiona în viitor cu o eficienţă sporită astfel de situaţii complexe.
Răzvan Petrescu, operat cu succes
Între timp, copilotul avionului, Răzvan Petrescu, a fost operat luni la Cluj, iar medicii spun că intervenţia, care a durat trei ore, a decurs foarte bine.
Potrivit familiei, copilotul ar mai avea nevoie de o operaţie la bazin.
Dintre supravieţuitorii accidentului aviatic el s-a aflat în starea cea mai gravă.
Ceilalţi trei răniţi, care au rămas internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj, medicii Cătălin Pivniceru, Sorin Ianceu şi Valentin Calu, se simt de asemenea mai bine - transmite corespondentul RRA, Claudiu Pădurean.
Două persoane şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie, pilotul aeronavei Adrian Iovan şi medicul-rezident Aurelia Ion, iar alte cinci au fost rănite.