ANAT cere lămuriri de la MAE privind pericolul din Bulgaria
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism susţine că numeroşi turişti şi-au anulat concediile la Varna şi cere MAE lămuriri privind pericolul de îmbolnăvire cu hepatită.
Articol de Radiojurnal, 06 Iulie 2014, 18:32
Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism cere o reacţie clară din partea Ministerului de Externe în ceea ce priveşte pericolul de îmbolnăvire cu hepatită A pe plajele din Bulgaria.
Gabriela Peşeţ, consilier de comunicare la ANAT a declarat pentru Radio România Actualităţi că, în urma comunicatului de vineri dimineaţă al Ministerului de Externe, mulţi turişti care şi-au cumpărat vacanţe în Bulgaria îşi cer banii înapoi.
"Primul comunicat pe care l-a dat Ministerul Afacerilor Externe vineri dimineaţă a indus o stare de panică şi la sediile agenţiilor de turism au venit foarte mulţi turişti, foarte mulţi au sunat şi au cerut anularea vacanţelor pe care ei deja le-au cumpărat. Avem în acest moment la ANAT o adresă de la Ministerul Sănătăţii din Bulgaria, de asemenea, avem adrese de la Inspectoratele de Sănătate Publică din Varna şi Dobri.
"Toate aceste trei instituţii ne-au comunicat oficial că nu există nici un pericol pe litoralul bulgăresc şi că turiştii români care şi-au cumpărat vacanţe în Bulgaria nu trebuie să se imunizeze împotriva hepatitei de tip A. Există într-adevăr o problemă, pe Plaja Ofiţerească din Varna, la marginea unui cartier din Varna, şi acolo situaţia este monitorizată.
"Ce cerem noi acum este o reacţie a Ministerului Afacerilor Externe, care să spună că nu este nici o panică pe litoralul bulgăresc", spune Gabriela Peşeţ.
Avertisment lansat "în presa bulgară"
Ministerul de Externe de la Bucureşti precizează într-un comunicat că avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatitei A şi recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de şeful Secţiei de Hepatologie de la un spital din Sofia şi preluate de numeroase agenţii de presă şi publicaţii bulgare, pe 30 iunie.
Ministerul a publicat atenţionarea de călătorie în dimineaţa zilei de 4 iulie, pe baza acestui averstisment şi având în vedere Comunicatul oficial al Inspecţiei Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie.
Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătăţii, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna şi nu sunt afectate alte staţiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.
Misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situaţia în colaborare cu autorităţile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri - se mai arată în comunicatul Ministerului de Externe de la Bucureşti.
Epidemiologii spun că infectarea cu virusul hepatitei A poate fi prevenită prin spălarea mâinilor şi a alimentelor, prin consumul de apă îmbuteliată şi vaccinare.
Virusul hepatitei A nu provoacă o infecţie cronică a ficatului, nu există un tratament specific, fiind recomandate odihna, consumul mare de lichide şi evitarea alcoolului - a spus la Radio România Actualităţi doctorul Alexandru Rafila de la Institutul Matei Balş.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în principiu, posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A prin îmbăiere nu poate fi complet exclusă, dar riscul este scăzut, fiind semnificativ doar în cazul unei infestări masive cu reziduri organice.