"Analiză a rezultatului alegerilor" în PDL
Votul de duminică a adus o schimbare pe harta politică a ţării şi acum se văd şi consecinţele printre care şi demisia anunţată a Elenei Udrea de la şefia PDL Bucureşti.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Iunie 2012, 20:13
Mulţi dintre români au aflat deja care le vor fi pentru următorii patru ani preşedinţii de consilii judeţene, primarii şi consilierii locali şi judeţeni, după ce au fost centralizate o parte din datele de la alegerile locale de duminică.
Rezultatele încă parţiale confirmă victoria Uniunii Social Liberale, în preferinţele electoratului situându-se apoi, la mare distanţă, PDL şi Partidul Poporului.
Au existat şi cereri de anulare a scrutinului în anumite localităţi, iar miercuri Biroul Electoral Central va lua o decizie în acest sens.
Votul de duminică a adus o schimbare pe harta politică a ţării şi astăzi se văd şi consecinţele.
Prima din ele este demisia Elenei Udrea de la şefia PDL Bucureşti.
Demisia Elenei Udrea nu va fi probabil un gest singular, pentru că multe din zonele considerate fiefuri ale PDL au fost pierdute de democrat-liberali.
Sunt practic primele alegeri după 2004 când PDL obţine sub 20% ca vot politic şi, ca atare, democrat-liberalii se gândesc la schimbări.
Măsurile luate de guvernarea PDL "au influenţat şi alegerile din teritoriu"
Chiar luni, liderul PDL, Emil Boc, spunea că va convoca o şedinţă a Colegiului Director pentru a face o analiză a rezultatului alegerilor, însă o analiză corectă este destul de greu de făcut, în condiţiile în care toţi democrat-liberalii recunosc faptul că la alegeri votul românilor a fost determinat de două elemente: primul, prestaţia PDL pe plan local; al doilea, prestaţia şi măsurile luate de guvernarea PDL.
"PDL a înregistrat pierderi şi a primit un vot negativ în multe zone ale ţării.
"Alegătorii au fixat costurile guvernării dificile, în care ei au dus tot greul.
"Noi am plătit costurile guvernării noastre", a dAnaliz
Acest raţionament ar fi condus obligatoriu la demisia lui Emil Boc din fruntea PDL, însă el pare a fi salvat de şansa pe care a avut-o câştigând la limită Primăria Cluj-Napoca.
Este practic o victorie simbolică, ce îl face pe Emil Boc să spere în reconstrucţia PDL.
"Eu sunt un optimist prudent şi mă bazez pe două elemente: USL arată foarte clar că poate coborî sub 50%, şi chiar a coborât.
"Dacă noi vom face ceea ce ştim să facem foarte bine în opoziţie, să pregătim în continuare drumul PDL spre guvernare", a declarat Emil Boc.
Succesul USL trebuie gestionat "cu normalitate"
De partea cealaltă, reprezentanţii USL îşi savurează în sfârşit victoria, accentuând şi ei două elemente.
Primul, prestaţia candidaţilor USL. Al doilea, şi cu foarte mare greutate în această ecuaţie, votul negativ la adresa PDL.
"Votul negativ a fost la adresa lui Traian Băsescu, PDL fiind perceput partidul prezidenţial.
"Pe de altă parte, USL a găsit în cele mai multe cazuri candidaţi viabili, pentru că acolo unde n-a găsit, n-a câştigat", a declarat Crin Antonescu, copreşedintele USL.
Celălalt copreşedinte al USL, Victor Ponta, avertiza că succesul poate ameţi peste măsură.
"Trebuie să fim capabili să gestionăm acest succes.
"Gândiţi-vă că a doua formaţiune politică după USL, PDL are sub 15%.
"Este foarte mare diferenţa, este un succes pe care trebuie să îl gestionăm cu foarte multă umilinţă şi normalitate", a declarat Victor Ponta.
Rezultatul alegerilor confirmă, în esenţă, faptul că USL este în termeni urbani "pe val" şi, în acelaşi timp, dă legitimitate de moment guvernării USL.
Cu toate acestea, victoria Uniunii în alegeri conţine şi anumite elemente care ar trebui să dea de gândit reprezentanţilor USL.
În primul rând, este vorba de acelaşi vot negativ dat PDL şi care a avantajat USL; în al doilea rând, nimic nou în politică.
În anumite zone ale ţării, USL a putut câştiga şi datorită dezertărilor din ultimul an din rândul PDL.