Analiştii economici estimează o scădere a ROBOR de anul viitor
Bancherii propun variante de calcul al dobanzilor la împrumuturile în lei care să nu mai depinda de ROBOR, pe fondul creşterii rapide a acestui indice în ultima perioadă.
Articol de Iulian Olescu, 25 Noiembrie 2017, 14:59
Bancherii propun variante de calcul al dobanzilor la împrumuturile în lei care să nu mai depinda de ROBOR, pe fondul creşterii rapide a acestui indice în ultima perioadă.
Sunt însă şi semne că dezechilibrul apărut după ce guvernul a retras sume mari de bani din piaţă se va reduce la începutul anului viitor. Această evoluţie va tempera şi tendinţa de urcare a dobânzilor, estimează unii analişti economici.
Încheiem o nouă săptămână în care evoluţiile din plan financiar nu au fost tocmai încurajatoare, pe fondul lărgirii diferenţei dintre dinamica importurilor şi cea a exporturilor. Moneda naţională, raportată la euro, a atins la mijlocul săptămânii un nou record negativ, iar dobânzile pe piaţa interbancară şi-au continuat tendinţa de creştere, în ciuda unei noi intervenţii a BNR, care luni a împrumutat băncile cu aproape 6 miliarde de lei, pentru a mai reduce din necesarul de lichiditate din piaţă. Astfel, ROBOR la 3 luni, indicatorul care stă la baza calculului dobânzii majorităţii creditelor în lei, a ajuns la 2,19% pe an, pe fondul creşterii destul de accelerate a inflaţiei, la care s-au adăugat şi alte elemente.
Analistul economic Aurelian Dochia: În ultimele luni au intervenit şi anumite elemente conjuncturale, care sunt legate în mare măsură de decizii ale Guvernului şi Ministerului Finanţelor, care într-un fel sau altul au retras din piaţă cantităţi masive de bani, de exemplu, dividendele suplimentare care au fost plătite de companiile de stat au fost retrase din piaţă şi bugetul public, respectiv, Ministerul Finanţelor nu a reuşit încă să îi pună pe piaţă pentru cheltuielile pe care le are de făcut la sfârşitul anului, aşa că s-a creat un dezechilibru prin care chiar şi intervenţiile Băncii centrale nu au reuşit să îl tempereze.
Aurelian Dochia spune că în perspectivă, la începutul anului viitor ar trebui să dispară influenţa acestor factori conjuncturali, temperându-se creşterea dobânzilor. El adaugă că astfel am putea vedea care este noul nivel normal al ROBOR, însă că este clar că acest indicator nu va mai reveni la valorile înregistrate în prima parte a lui 2017