ANAF va continua procesul de digitalizare
ANAF va continua procesul de digitalizare, pentru o interacțiune mai bună cu oamenii și firmele.
Articol de Florin Lepădatu, 18 Octombrie 2022, 14:15
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Fiscul vrea o interacțiune mai bună cu oamenii și firmele, motiv pentru care va continua procesul de digitalizare, dar și gestionarea eficientă a resurselor umane.
Potrivit șefului ANAF, Lucian Heiuș, de la anul va fi introdus sistemul electronic pentru analiza de risc.
Un alt obiectiv este ca până în 2025 instituția pe care o conduce să crească încasările din taxe și impozite la bugetul de stat cu două puncte procentuale din Produsul Intern Brut.
Cu detalii Iulian Olescu: ”Președintele ANAF, Lucian Heiuş, își propune transformarea agenției într-o instituție eficientă, transparentă și care să colaboreze cu contribuabilii pentru a se reduce timpul pe care aceștia trebuie să îl consume în procesul de conformare fiscală. Fiscul își va direcționa analizele de risc în vederea derulării inspecțiilor fiscale în special pe zona de TVA, de tranzacții cu persoane afiliate, dar și pe companiile care au beneficiat de sprijin de la stat și pe cele din industrii, care înregistrează creșteri, dar care nu raportează și majorări în volumul de taxe declarate.
Lucian Heiuș: ”Este normal de exemplu industrii care au o creștere, au crescut foarte mult, dar declarantul nu a ținut pas cu această creștere, să ne uităm cu atenție ce se întâmplă în acele sectoare. Ca principiu, este unul din elementele pe care le vom lua când vom facem analizele de risc anul viitor, cum, de asemenea, vom lua și vom analiza și societăți comerciale care au primit și care au fost beneficiare de ajutoare de stat sau de alt sprijin din partea statului în anii care au trecut și să vedem dacă, într-adevăr, se și reflectă în activitatea lor sumele de bani cu care au fost ajutate din partea statului, pentru că este normal să existe o asemenea verificare ulterioară.”
Prezent la o conferință de specialitate organizată de "Curs de guvernare", Lucian Heiuș a mai precizat că ANAF își propune creșterea colectării cu 2,5 puncte procentuale din Produsul Intern Brut până în 2025, obiectivul pentru acest an fiind depășirea nivelului de 27% din PIB.”