ANAF, restructurată "cu ajutorul Băncii Mondiale"
Conform ministrului finanţelor, Bogdan Drăgoi, restructurarea va avea scopul de îmbunătăţire a gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat. În România gradul de colectare este de sub 32% din PIB.
Articol de Sergiu Şteţ, 12 Aprilie 2012, 14:41
Ministrul finanţelor, Bogdan Drăgoi, a anunţat că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, (ANAF), va fi restructurată cu ajutorul Băncii Mondiale.
Reorganizarea se va face după o evaluare a activităţii ANAF şi va fi parte a unui acord de împrumut de tip preventiv de 1 miliard de euro pe care România intenţionează să-l încheie cu Banca Mondială.
Conform ministrului finanţelor, Bogdan Drăgoi, reorganizarea va avea scopul de îmbunătăţire a gradului de colectare a veniturilor la bugetul de stat.
România are unul dintre cele mai mici grade de colectare.
Media veniturilor la bugetul de stat în ţările europene este de 40-45% din Produsul Intern Brut în timp ce în România gradul de colectare este de sub 32% din PIB.
"Fundamentala cauză o reprezintă evaziunea fiscală şi frauda fiscală, pentru că sunt două componente, se vorbeşte mai mult de evaziune, de fraudă fiscală nu se vorbeşte şi o a doua cauză, nefiscalizarea unor domenii foarte importante ale economiei, cum ar fi agricultura.
"Dacă s-ar introduce fiscalizarea pe domeniul agricol, atunci am putea să depăsim acest nivel de 31-32% venituri din PIB şi am putea, probabil, să urcăm rapid la 35-36-37%", a declarat comentatorul economic, Ionel Blănculescu.
Reorganizarea ANAF, a declarat ministrul finanţelor Bogdan Drăgoi, va viza atât structura instituţiei, cât şi sistemele informatice pentru a fi redusă birocraţia şi suprapunerile de sarcini.
Conform unei estimari conservatoare a Consiliului Fiscal, nivelul evaziunii fiscale din România este de aproximativ 10% din Produsul Intern Brut.
"Dacă Consiliul Fiscal considera 10% nivelul evaziunii, adică în jur de aproape 13 miliarde de euro, din analizele mele, de economie subterană, am ajuns la un nivel de aproximativ 14 miliarde de euro, deci undeva peste acest nivel dat de consiliu, deci undeva în jur de, spun, 14 miliarde de euro ar fi valoarea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale", a declarat Ionel Blănculescu.
La câteva zile după ce a fost numit şef al guvernului, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a cerut ANAF ca în termen de două luni să aducă suplimentar la bugetul de stat 1,5% din PIB, aproximativ 2 miliarde de euro prin controale mai eficiente în domeniul combaterii evaziunii fiscale.
Termenul de 60 de zile fixat atunci de premier expiră la începutul săptămânii viitoare.