ANAF blochează conturile datornicilor
ANAF a propus modificarea Codului de Procedură Fiscală în aşa fel încât băncile să fie obligate să raporteze către Fisc săptămânal.
Articol de Iulian Olescu, 20 Aprilie 2010, 19:44
Conturile bancare ale datornicilor la stat sunt din ce în ce mai des blocate de autorităţi - declaraţia a fost făcută de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar.
Practica are menirea de a-i convinge pe contribuabilii cu restanţe să achite mai rapid datoriile pentru a întări veniturile la bugetul de stat.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a intensificat în acest an acţiunea de blocare a conturilor persoanelor fizice şi ale agenţilor economici care înregistrează datorii la bugetul de stat.
În plus, şi valoarea medie a datoriei pentru care se apelează la această măsură a scăzut în ultimul timp în condiţiile în care Fiscul încearcă prin această metodă să recupereze şi creanţele de valorea mică.
Mai mult, pentru a simplifica impunerea măsurii de blocare a conturilor contribuabililor, ANAF a propus modificarea Codului de Procedură Fiscală în aşa fel încât băncile să fie obligate să raporteze către Fisc, săptămânal şi nu bilunar- ca în prezent - situaţia deschiderii şi închiderii de conturi bancare, ba chiar şi rulajele efectuate prin intermediul acestor conturi.
Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sorin Blejnar a declarat că în trimestrul I al anului 2009, au fost blocate 126.448 de conturi, iar în trimestrul I al anului 2010 - 213.306 conturi, adică o creştere de 168%.
"Pentru persoanele fizice, nu se emit somaţii, iar pe cale de consecinţă nu se blochează sumele pentru sume mai mici de 100 de lei, iar pentru persoanele juridice, mai mici de 500 de lei. Somaţiile pentru persoane fizice şi executarea silită începe doar după trecerea unui termen de şase luni" a completat Sorin Blejnar.
În condiţiile actuale, în care veniturile la bugetul de stat sunt în scădere, aplicarea procedurii de executare silită prin poprirea conturilor bancare ale contribuabililor pare a fi preferată de autorităţi, deoarece este mult mai uşor de implementat în comparaţie cu cea de executare silită a bunurilor, care implică proceduri mai greoaie.