An școlar nou, probleme vechi în județul Botoșani
Mii de elevi din județul Botoșani vor învăța în continuare în școli nesigure, fără apă curentă sau grupuri sanitare.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 25 August 2014, 12:45
Doar 60% dintre unitățile de învățământ au autorizații sanitare de funcționare, iar unele nici nu au șanse să obțină acest aviz vreodată, potrivit Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.
Unitățile de învățământ din județul Botoșani sunt pregătite 80% să înceapă anul școlar.
Majoritatea dispun de bani pentru reparații, igienizare sau chiar reabilitare și au cadre didactice calificate.
În prezent au rămas neocupate 280 de posturi complete, care vor fi redistribuite în toamnă.
“Procentul de cadre didactice necalificate a scazut foarte mult în ultimii ani. Apelăm la cadre didactice necalificate doar în situații speciale- în localități izolate, acolo unde apar posture izolate și unde cadrele calificate refuză să meargă- doar în caz de forță majoră, aș putea spune ” susține Mihaela Huncă, inspectorul general al IȘJ.
Doar două licee tehnologice (Alexandru cel Bun și Elie Radu) vor intra în restrângeri parțiale de activitate din cauza neîndeplinirii planului anual de școlarizare, însă dascălii nu vor rămâne fără catedre.
Foto: Școală din județul Botoșani.Sursa: Gina Poenaru.
Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Botoșani a semnat toate contractele și a reușit să distribuie 80% din manualele școlare pentru învățământul obligatoriu. Și achiziția de rechizite școlare este în curs de realizare, iar în privința aprovizionării cu combustibil, școlile au raportat că acest capitol este acoperit 60%.
Autorizația sanitară de funcționare, "problema cea mai acută"
Problema cea mai acută o reprezintă, însă, autorizația sanitară de funcționare, aviz pe care acum îl dețin doar 60% din unitățile de învățământ.
Celelalte riscă să nu primească vreodată acest document, pentru că nu dispun de apă curentă și grupuri sanitare conforme.
“Este o problemă această obținere de autorizație, pentru că, cu regret spun, mai există în județul Botoșani unități care nu pot obține acest document pentru că nu au grupuri sanitare adecvate și nici apă curentă. Am discutat deseori cu reprezentanții ai primăriilor și administrației județene pentru a constientiza și pentru a-i apleca mai mult spre această problemă. Sincer, aș fi foarte mulțumită dacă și în județul Botoșani procentul ar fi de 100%, pentru că asta înseamnă normalitate în învățământ. Sunt nemulțumită, dar acest lucru nu depinde numai de noi, IȘJ, nici doar de directori, într-o anumită masură ” a declarat Mihaela Huncă, inspectorul general al IȘJ Botoșani.
Foto: Școală din județul Botoșani.Sursa: Gina Poenaru.
Cu astfel de probleme se confruntă și o parte din unitățile de învățământ din comuna Dângeni, unde elevii sunt nevoiți să învețe inghesuiți și în două schimburi, pentru că imobilele care găzduiau școlile nu mai prezintă siguranță.
Școala din satul Hulub, de exemplu, începută în 2007, nu a fost finalizată din lipsă de fonduri.
“ La Școala Hulub contractul de reabilitare a inclus inițial doar partea de consolidare a fundației. Proiectul nu a fost făcut până la final. La stadiul actual școala este consolidată, dar necesită finisaje. Noi am făcut memorii la Inspectoratuul Școlar, la Consiliul Local, se pare că nu reușesc să ne sprijine și învățăm într-o singură clasă, în două schimburi. Ne trebuie 200 000 de lei pentru a finaliza. Până nu se reușește acest lucru, spațiul vechi nu are apă curentă și nu poate să primească autorizație ” spune Victor Tănasă, directorul Școlii Dângeni.
Există și vești bune
Șantiere mai sunt deschise, încă, acolo unde lucrările, întârziate fie de lipsa finanțării, fie de neseriozitatea constructorilor, sunt în diferite faze de execuție.
La Vorona Campusul Școlar al Liceului “Ștefan cel Mare și Sfânt”, finanțat prin Programul Operațional Regional, este în curs de finalizare, Școala din comuna Abești mai are de executat 80% din lucrări în valoare de 810.000 lei, iar la Școala din comuna Dobârceni licitația pentru reconstrucția imobilului a fost reluată din cauza neseriozității constructorului, la fel ca și la Școala Lunca.
Există și vești bune: în acest an nu se vor comasa unități de învățământ, vor funcționa două grădinițe noi la Cândești și Hudești și în toamnă vor sosi încă 18 microbuze școlare. Stadiul pregătirii pentru noul an de învățământ este verificat, începând de ieri, de trei comisii mixte constituite din ordinul prefectului.
Raportul va fi finalizat peste trei săptămâni.