Amplă acţiune de ecologizare în cadrul campaniei "Let’s Do It, România!"
Este pentru a VI-a oară când în ţara noastră are loc un astfel de eveniment, intitulat Ziua de Curăţenie Naţională, în care voluntarii participă la strângerea deşeurilor.
Articol de Radiojurnal, 16 Septembrie 2018, 10:14
Amplă acţiune de ecologizare, sâmbătă, în cadrul campaniei "Let’s Do It, România!", Este pentru a VI-a oară când în ţara noastră are loc un astfel de eveniment, intitulat Ziua de Curăţenie Naţională, în care voluntarii participă la strângerea deşeurilor.
Şi la Vaslui, acţiunea a mobilizat mii de participanţi, după cum transmite corespondenta noastră, Alina Darie.
Reporter: Campania "Let’s Do It, România!" s-a desfășurat cu succes la Vaslui, unde mii de voluntari au mers și au adunat saci de gunoaie aruncate de-a valma pe zonele verzi și în preajma apelor și pădurilor. Obiectivul organizatorilor la nivel de județ a fost acela de a aduna peste 20.000 de voluntari care să-i ajute la curățenia generală. După bilanțul care urmează a fi făcut la finalul acțiunii, se va ști dacă s-a realizat acest deziderat. La nivelul municipiului Huși, de pildă, astăzi au fost în jur de 300 de voluntari care au acționat în două zone.
Marian Coman, profesor coordonator: În jur de 300 de elevi și cadre didactice ne-am adunat în Piața Tricolorului, am primit saci, mănuși și câteva zone repartizate pentru a fi ecologizate: zona Recea și zona Huși-Averești. Este o acțiune reușită.
Reporter: Un mesaj de la dumneavoastră, voluntarii care faceți curat. Care ar fi acela?
Marian Coman: Dacă vom avea grijă de mediul înconjurător, de natură și de pământul acesta, cu siguranță și el va avea grijă de noi și vom trăi în pace și în bucurie și în perioada ce va urma. Să avem grijă ce facem noi astăzi, că vor avea urmări pentru ziua de mâine.
Reporter: La acțiunea "Let’s Do It, România!", desfășurată la Vaslui, cei mai mulți dintre voluntari, peste 8.000, au fost elevi și profesori.
Realizator: În judeţul Satu Mare, numărul voluntarilor a depăşit aşteptările, iar printre aceştia s-au aflat şi persoane cu dizabilităţi, potrivit corespondentului nostru, Sergiu Podină.
- Vrem să vedem o schimbare în orașul nostru.
- Zona Someșului chiar are nevoie de multă curățenie și am zis că îmi doresc să ajut.
- Venim să facem curat în spațiul verde, pentru familiile noastre, pentru copiii noștri, să putem sta în aer liber în curățenie.
Reporter: Numărul voluntarilor din județul Satu Mare care au dorit să se implice în proiectul "Let’s Do It, România!" a depășit așteptările organizatorilor.
Alina Perșa, coordonator: Până azi-noapte, la ora 12:00, adică cei care s-au înregistrat pe platformă și cei care s-au înregistrat telefonic sau la sediul nostru este de 4.750 de persoane, dar numărul final va fi în jur de 6.000 de voluntari.
Reporter: Un moment inedit a fost inițiativa Asociației Caiac Smile, care a urcat oamenii în caiace pentru a strânge mai apoi gunoaiele din lunca râului Someș.
- Foarte-foarte multe PET-uri găsim, plastice, bineînțeles. Mizeria care mai rămâne în luncă, făcută de anumiți oameni care vin și stau peste noapte și își lasă mizeriile acolo și nu prea strâng după ei.
Reporter: La această acțiune au aparticipat și persoane cu dizabilități, aceștia având un mesaj puternic pentru toți cei care au preferat să rămână acasă.
- Mizerii văd destule, nu văd pe nimeni făcând curățenie, așa că m-am hotărât să particip. Nu există nu se poate. deci, dacă eu sunt în scaun cu rotile și voi puteți ieși, nu numai eu.
Reporter: Organizatorii estimează că până la finalul zilei se vor strânge din toate locațiile în care se face curat în județul Satu Mare peste două tone de deșeuri.
În judetul Hunedoara au participat la Campania Let s D It, Romania, desfășurată la 15 septmebrie, aproximativ 4700 de voluntari, potrivit organizatorilor.
Cei mai mulți au fost la Deva, unde 1525 de persoane au ieșit la curățenie și au strâns 28.140 de kilograme de deșeuri.
Și în Valea Jiului au luat parte la această campanie aproape o mie de voluntari, care au ecologizat mai ales zonele de agrement preferate de turiști. La Petrila, peste 300 de copii au făcut curățenie pe Cheile Jiețului și au primit cadouri din partea societății locale de gospodărie, după ce au adunat de aici câteva sute de kilograme de deșeuri, potrivit corespondentului RRA, Ilie Pintea.
Realizator: În edițiile trecute ale campaniei "Let's Do It, Romania!" a reuşit să mobilizeze aproape un milion şi jumătate de voluntari, care au strâns peste 18 mii de tone de deşeuri.
Acţiuni similare de ecologizare au loc astăzi în 150 de ţări din întreaga lume.