Amnesty International cere oprirea evacuării romilor
Organizaţia Amnesty International recomandă României să găsească soluţii pentru a pune capăt evacuării forţate a romilor.
18 Iunie 2013, 18:59
Amnesty International cere României să oprească evacuările forţate ale romilor
Într-un raport ce aminteşte despre problemele romilor se atrage atenţia asupra condiţiilor improprii în care trăieşte comunitatea şi se fac o serie de recomandări.
"Alungaţi la periferie", titlul sugestiv al raportului Amnesty International se concentrază asupra problemei locuinţelor romilor din România, tratând trei cazuri care au creat polemică, în ultimii ani.
Astfel, ONG-uri denunţa evacuarea în 2010 a sute de romi de pe o stradă din Cluj-Napoca spre o zonă industrială periferică foarte apropiată de un imens depozit de deşeuri în locuinţe prea mici şi fără instalaţii sanitare.
ONG-ul critică, de asemena, cazul de la Baia-Mare când primarul a vrut să mute pe locul unui fost combinat chimic 1000 de romi din cartierul improvizat Craica iar, în august 2012, autorităţile locale din Piatra Neamţ au evacuat forţat circa 500 de romi şi i-au relocat în locuinţe sociale în Văleni 2, o zonă socială la circa 7 kilometri depărtare de centrul oraşului, separată de o zonă industrială părăsită şi un râu.
ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International, prin raportul amintit a îndemnat guvernul român să acţioneze de urgenţă, pentru a pune capăt evacuării forţate a romilor din locuinţe.
Autorii raportului denunţă lacunele legii care permit autorităţilor locale, sub pretextul renovării şi amenajării centrelor urbane, să alunge conmunităţi întregi de romi stabilite de mult timp şi să le mute în locuinţe improprii izolate de restul populaţiei.
Raportul apare în contextul in care România înregistrează cea mai numeroasă minoritate romă din Europa şi anume, peste 600 de mii de persoane, potrivit recensământului din 2011.
Alte date furnizate de ONG-uri de specialitate spun că în România există aproximativ două milioane de persoane de etnie romă.