Americani in Salaj: Românii calzi și prietenoși
Studenţi din SUA au venit pentru a lansa pe meleagurile sălăjene un proiect de promovare a valorilor zonei „Valea Barcăului”.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 23 Mai 2016, 15:10
Cred că „zama”, „pancovele” şi „moşocoarnele” sunt printre cele mai gustoase preparate pe care le-au gustat în viaţa lor şi spun că au descoperit în România o ţară cu oameni calzi, prietenoşi, cu locuri deosebite.
Aceasta este concluzia vizitei cu scop educaţional în Judeţul Sălaj a unui grup de studenţi din Statele Unite ale Americii care a venit pentru a lansa pe meleagurile sălăjene un proiect de promovare a valorilor zonei „Valea Barcăului”, un loc cu peisaje deosebite unde localnicii pracică agricultura tradiţională, unde mai pot fi întâlnite în limbaj regionalismele cu specific bihorean, dar şi preparate culinare deosebite.
Însoţiţi de profesori, studenţii au fost cazaţi de tânăra Ligia Bodea din localitatea Iaz care le-a preparat alături de familie pâine la cuptor, moşocoarne – un fel de prăjitură cu brânză sărată sau dulce, diverse sortimente de sirop şi i-a invitat să vadă cum este obţinută pălinca şi mierea de albine.
Americanii s-au arătat încântaţi mai ales de modul în care românii prepară anumite tipuri de alimente comune: fasolea sau brânza.
Oaspeţii au fost invitaţi să descopere tradiţiile portului şi jocului popular, dar şi stilul de viaţă specific ardelenilor.
La final, studentii s-au aratat impresionati de experienta traita in Romania si au apreciat ca romanii mai au inca ce altii au pierdut: prietenie, caldura si simplitate.