Amenzi "de patru ori mai mari" pentru munca la negru
Ministerul muncii elaborează un program de eradicare a muncii la negru, a anunţat premierul. Emil Boc i-a atenţionat pe angajatorii care folosesc forme nelegale că amenzile au crescut de patru ori în noul Cod al Muncii.
26 Aprilie 2011, 15:15
Noul Cod al Muncii va intra în vigoare luni, odată cu legea zilierilor, ale cărei norme metodologice vor fi aprobate în această săptămână.
Ministrul interimar al muncii, Emil Boc, recomandă tuturor angajatorilor să încheie contracte de muncă pentru tot personalul şi promite o colaborare strânsă între ministerele cu atribuţii în domeniu pentru a depista şi sancţiona aspru pe toţi cei care nu respectă legea.
"Obiectivul nostru este să creştem numărul contractelor de muncă prin diminuarea muncii la negru. Am stabilit împreună cu ministrul de interne, împreună cu Ministerul Finanţelor, un program complex de combatere a muncii la negru cu scopul de a creşte numărul contractelor de muncă. Deci, în subsidiar, ne interesează amenzile sau sancţiunea penală."
"Obiectivul nostru este, în primul rând, protecţia salariatului, astfel încât el să aibă drept la pensie, la şomaj, la sănătate, pentru că asta înseamnă în ultimă instanţă un contract de muncă în comparaţie cu situaţia pe care o are acum la negru", a explicat Emil Boc.
Amenzi mai mari pentru angajatorii care favorizează munca la negru
El i-a atenţionat pe angajatorii care folosesc "forme nelegale" să încheie contracte de muncă, precizând că amenzile au crescut de patru ori în noua legislaţie faţă de cele prevăzute în vechiul Cod al Muncii.
"Atrag atenţia în mod ferm tuturor acelora care încă mai utilizează sau se gândesc să utilizeze forme nelegale cu privire la salariaţi, să încheie contracte de muncă, pentru că noul Cod al Muncii prevede atât sancţiuni pecuniare, adică amenzi de trei ori sau chiar de patru ori mai mari, precum şi chiar posibilitatea sancţiunii penale", a declarat ministrul.
Emil Boc s-a întâlnit, la Ministerul Muncii, cu ministrul Internelor Traian Igaş şi cu conducerea Inspecţiei Muncii, pentru a discuta măsurile ce vor fi luate pentru combaterea muncii la negru.
La finalul întâlnirii, ministrul interimar al Muncii a spus că este nevoie, la fel ca şi în cazul evaziunii fiscale, de o colaborare între autorităţi cu competenţe în domeniu.
El a precizat că "planul complet şi complex" de combatere a muncii la negru va fi făcut prin aşezarea la aceeaşi masă a reprezentanţilor Inspecţiei Muncii, Gărzii Financiare, Ministerului de Interne, inclusiv Jandarmeriei.
Premierul Emil Boc anunţa vineri, la preluarea mandatului de ministru interimar al Muncii, că a convocat, în 26 aprilie, conducerea Ministerului de Interne şi a Inspecţiei Muncii pentru a da "un nou impuls" acţiunilor de combatere a muncii la negru, arătând că în acest domeniu mai sunt multe lucruri de făcut.
Emil Boc arăta că priorităţile sale imediate ca ministru interimar al Muncii sunt pregătirea intrării în vigoare, în luna mai, a noului Cod al Muncii prin mediatizarea prevederilor actului normativ, "îmbunătăţirea substanţială" a acţiunilor Inspecţiei Muncii de combatere a activităţilor nefiscalizate, aprobarea în maximum zece zile a normelor metodologice la legea zilierilor, promovarea Legii asistenţei sociale şi absorbţia fondurilor europene.